heide snoeien

Heide snoeien

Om je heide mooi te houden, moet je de planten snoeien. Afhankelijk van de soort doe je dat eind maart/begin april of half april.

Winterheide (Erica) snoei je rond eind maart en begin april: als de winter voorbij is. Als je de struik in april snoeit, blijft hij iets compacter. Zomerheide en wilde heide (Calluna), ook wel struikheide genoemd, snoei je half april.

Waarom moet je heide snoeien?

Als je heide niet snoeit, wordt de plant veel te lang en valt hij om. Dan is de groei eruit, en oogt de plant niet meer zo vitaal. Na het snoeien wordt de plant veel voller en steviger.

In de natuur grazen schapen vaak op de heide, een natuurlijke vorm van snoeien. Dat moet jij in je eigen tuin nabootsen door te snoeien.

heide snoeien

Overigens wordt wilde heide ook wel afgebrand. Dan groeien de zaden weer uit. De zaden van wilde heide kunnen wel 60 jaar overleven in de grond. Als de groeiomstandigheden dan weer gunstig zijn, zullen ze kiemen.

Hoe snoei je heide?

Heide snoeien is niet zo moeilijk. Je knipt ongeveer het bovenste derde deel eraf. Zorg dat je nog in het groene loof zit, en niet in het dode hout snoeit (net zoals bij lavendel). Ik doe dit meestal met een heggenschaar, niet elektrisch.

Na de eerste ronde snoeien, hark je het snoeisel van de planten af. Her en der zul je wat planten omhoog trekken met de hark. Die gedeeltes  kun je dan opnieuw snoeien. Wees hier niet te precies in, want het moet wel een beetje natuurlijk ogen.

Bemesten

Na de snoei kun  je de heide (uiteraard) bemesten. Heide is een zuurminnende plant. Gebruik een meststof die speciaal hiervoor geschikt is. Je kunt mest kiezen die ook geschikt is voor rododendrons, azalea’s en camelia’s, dat zijn ook zuurminnende planten.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*