Hibiscus syriacus is een mooie nazomerbloeier. Hij bloeit van ongeveer eind juli tot en met eind augustus. Er zijn veel verschillende varianten, in paarstinten, in wit, met verschillende kleuren harten, dubbele bloemen en enkele bloemen. Dit is een heester, een andere plant dan de Hibiscus moscheutos.
De Hibiscus mocheutos ken je misschien als de reuzenhibiscus. Hij krijgt supergrote bloemen, en je ziet hem veel in potten (al kan hij ook in de volle grond, als je hem in de winter goed afdekt). Deze hibiscus sterft na de bloei bovengronds af en loopt in het voorjaar weer uit, net als vaste planten.
De hibiscus syriacus is een andere soort plant: een heester die in de winter niet verdwijnt.
Hibiscus houdt van water
Het is belangrijk om je hibiscus voldoende water te geven, hij mag niet uitdrogen. Je ziet het snel als hij dorst heeft: dan gaat het blad hangen. Nog later krijgt hij geel blad, als de tuin droog wordt. Met het sproeien van de tuin krijgt de hibiscus ook water. Dat is meestal wel voldoende. Als het echt heel droog is, is het misschien nodig om handmatig wat extra water te geven. Maak dan een geultje om de plant heen, zodat het water niet wegloopt.
De goede grond voor hibiscus is klei-achtig of leemachtig. De plant kan goed in de volle zon, maar ook in de halfschaduw.
Als je een hibiscus gaat planten, vermeng dan wat potgrond met de tuingrond. Geef hem het eerste jaar regelmatig water, zeker bij droogte. Je moet goed opletten of de plant wel aanslaat.
Hibiscus syriacus snoeien
In het voorjaar snoei je deze hibiscus. Je hoeft hem op zich niet te snoeien om de bloei te bevorderen. Maar het is wel verstandig om het dode hout en de naar binnen gerichte takjes eruit te halen. Dan groeit de plant wat losser. Als alle takken naar binnen groeien, krijgen ze te weinig licht, waarna ze afsterven.
Hibiscus groeit niet heel snel. Al kan hij in een periode van ongeveer 10 jaar wel zo’n 2,5 tot 3 meter hoog worden. In principe is het dus wel een geschikte plant voor een kleinere tuin, al zul je hem dan misschien wat vaker moeten snoeien in de lengte. De plant kan dat goed hebben. Een uitstekende tak knip je af tot waar de scheut uit de plant komt (en dus niet tot op de hoogte waar je hem wil hebben).
In het voorjaar zie je ook de zaaddoosjes van vorig jaar zitten (als ze er nog niet zijn afgevallen in de winter). Deze hebben verder geen functie meer, dus je kunt ze uit de plant knippen. Ze zien er ook niet zo mooi uit als het verse groen weer begint te groeien.
Ook geef je in het voorjaar een handje organische mest.
Verplanten
Hibiscus houdt er niet van om verplant te worden. Heb je geen keuze, dan moet je hem heel erg terugsnoeien, iets waar de plant behoorlijk onder lijdt.
Een bekende is de hibiscus syriacus oiseau blue. Past mooi achterin een vasteplantenborder, niet in de laatste plaats door de kleur (blauw). Maar deze plant is zeker ook mooi als solitair. Als je de ruimte hebt: laat hem mooi uitgroeien tot een natuurlijk ogend prachtexemplaar.