tulpen

Hier let ik op als ik bloemen in de winkel koop

Als je lang van een bos bloemen wilt genieten, is het verstandig om goed op te letten als je ze koopt. Over het algemeen verkopen bloemenzaken prima bloemen, maar je zult net pech hebben en die wat mindere bos te pakken hebben. En bossen bloemen uit de supermarkt kunnen wel een kritische blik gebruiken. Daarom: de dingen waar ik op let als ik bloemen in de winkel koop.

Voor alle bloemen geldt: het groene blad mag niet slap hangen. Dat is niet zo’n goed teken: misschien hebben de bloemen niet genoeg water of voedsel gehad. Zie je vieze, gele verkleuringen op het blad (smetten), dan hebben ze te lang in het folie gezeten. Dit zie je soms in de supermarkt; dan is het blad aangetast door de folie.
Let ook op de steel: als die beschadigd is, is er te ruw met de bloemen omgesprongen.

rozen, bos rozen

Rozen kopen

Koop je rozen, dan wil je dat de doornen nog intact zijn. Verder let je ook op de bloemblaadjes: of de randjes nog gaaf zijn en of de rozen nog mooi in de knop zitten. Als ze te ver uit zijn, blijven ze minder lang op de vaas staan.

Wat te doen bij vorst of kou?

In de winter en bij koud weer – als het buiten vriest, kun je beter geen bloemen kopen bij een stalletje op straat. Een goede bloemenverkoper houdt wel rekening met het weer, maar met name kwetsbare bloemen kunnen niet tegen kou en vorst. Laat je aankopen dus goed inpakken!

Overigens kunnen rozen weinig hebben, net zoals gerbera’s. Die laatste hebben vooral een kwetsbare steel. Als ik ze in een boeket gebruik, zet ik ze altijd op draad (ik draai voorzichtig draad om de stengel heen). Tulpen kunnen juist weer wel veel hebben. Ook kou: als het koud is, blijven ze gewoon wat langer in de knop.

boeketje overgebleven bloemen
Extra tip: als sommige bloemen uit je boeket lelijk zijn geworden, kun je de rest op een klein(er) vaasje zetten.

Groen moet groen zijn, niet geel

Groen zou je natuurlijk uit je eigen tuin kunnen halen, maar als je het toch in de winkel koopt: er kan niet zoveel fout mee gaan. Let er alleen op dat het groen groen is, en niet geel. Maar dat zie je snel genoeg!

Veel groen, weinig bloemen

Trouwens een tip als je niet te veel geld wilt uitgeven: als je meer groen koopt, heb je minder bloemen nodig. Een boeket met veel groen en weinig bloemen is juist erg mooi, de bloemen komen dan beter tot hun recht.

Wil je weten hoe je je bloemen zo lang mogelijk mooi houdt? Lees dan dit artikel.

One Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*