citroengeranium tafel

Hoe voorkom je slappe stelen aan je citroengeranium?

Zijn de stelen van je citroengeranium erg slap? Dan heeft je plant ondersteuning nodig, en dat ziet er niet altijd mooi uit. Gelukkig kun je iets doen om slappe stelen aan je pelargonium graveolens te voorkomen!

Ook al geef je je citroengeranium niet te veel water, toch kan je plant gaan ‘schieten’, waardoor de stelen doorbuigen. Dit kan komen door één of meerdere van de volgende oorzaken:

 • Je plant heeft te donker gestaan
 • Je plant heeft te warm gestaan
 • Je heb je citroengeranium te veel mest gegeven

Vanaf half mei (IJsheiligen) kun je je citroengeranium buiten zetten. Dan krijgt hij stevigere stelen, want buiten is het immers koeler.

Wil je je de plant toch binnen laten staan, dan is ons advies om hem op een koelere plek neer te zetten. Dus niet in de vensterbank of boven de verwarming!

citroengeranium bloem

Citroengeraniums snoeien

Wil je je plant weer in betere staat krijgen, terwijl hij al slappe stelen heeft? Dan kun je hem flink terugsnoeien. Knip hem ongeveer 20 centimeter boven de grond af, en zet hem vervolgens in nieuwe potgrond. Zet je citroengeranium dan zeker niet meer op een te warme plek: vanaf 20 graden is het eigenlijk al te warm.

Citroengeranium toppen

Wil je een mooie, gedrongen plant houden? Dan is het ’t beste om je citroengeranium regelmatig te toppen. Dat betekent dat je de kop eruit haalt. Dit doe je al vanaf dat de plant klein is. Een nadeel is dat je citroengeranium dan niet zo snel zal bloeien. Gelukkig is dat niet zo’n probleem, want bij deze plant gaat het immers om de citroengeur!

6 Comments

 1. Ik snap niet precies wat bedoeld wordt: je knipt de plan af en zet de onderkant in nieuwe potgrond? Of zet je ook het bovenste, afgeknipte deel in de grond? Kun je daar nog iets mee? Loopt het onderste deel ook uit als de stelen al verhout zijn?

  • Hoi Loes, he knipt de langste scheuten eraf en zet de plant als het nodig is in een grotere pot. Daarna zal de citroengeranium breder uitgroeien. Ook als ze verhout zijn, lopen ze nog makkelijk weer uit. Heel veel succes, groeten van Albert Jan en Linda

 2. Hoi!
  Is er een periode die het meest geschikt is om de plant in te korten? Mijn citroengeranium is helemaal uitgeschoten met vijf lange geronseld stengels tot gevolg. Enkel op het uiteinde (laatste 25cm) staan blaadjes.
  Kan ik ze nu snoeien of beter niet? Plant heeft altijd binnen gestaan, ik plan om hem komende lente buiten te zetten.
  Bedankt voor je antwoord! Elise

  • Hoi Elise, je kunt je citroengeranium nu prima inkorten. In de lente, als de kou voorbij is, zet je hem buiten in nieuwe grond en hij zal weelderig groeien. Je kunt de afgeknipte delen eventueel op water zetten om ze te laten wortelen. Succes!

 3. Ik moest mijn vorige woning uit en toen zijn mijn citroengeranium in de opslag gegaan. Donker en genoeg water voor een maand, maar het werd langer. Nu is de plant 4 maanden zonder aandacht hij ziet er dor lichtbruin uit, maar ruikt nog sterk en de wortels zijn nog stevig en de stelen zijn hard maar buigzaam. Is hij nu dood of leeft hij nog???

  • Hoi Onwetend, om te kijken of de plant nog leeft, kun je voorzichtig met je nagel over de stam krassen. Als deze nog groen s van binnen, dan is het goed. Anders is hij dood. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*