hondstand Erythronium

Bijzondere bolgewassen: hondstand (Erythronium)

Wat is het fantastisch als in het voorjaar alle bloembollen weer boven komen! We genieten enorm van de narcissen en tulpen, maar er zijn nog veel meer bollen. In dit artikel vertellen we je graag over de hondstand, oftewel Erythronium.

Het eerste wat er in je opkomt als je de Erythronium ‘Pagoda’ ziet bloeien, is een lelie. De bloem lijkt erop, omdat deze plant familie is van de lelie.

De hondstand heeft een mooie knikkende bloem, die boven het mooi getekende blad uitkomt. Erg sierlijk!

Hondstand Erythronium close

Deze bloembol bloeit in april en mei op een plek in de halfschaduw. Jammer genoeg is het geen makkelijke plant, vaak is uitdroging een probleem. Het is moeilijk om de plant aan te laten staan. Maar als hij eenmaal op de juiste plek staat en groeit, dan gaat het prima.

Wat te doen als je ook hondstand in je tuin wil?

Allereerst is het belangrijk om bollen aan te schaffen van goede kwaliteit. Grote bollen, zonder beschadigingen of schimmel dus. Koop ze vroeg en plant ze direct: in augustus of uiterlijk begin september. Plant ze op 10 centimeter afstand van elkaar, en ook 10 centimeter diep. Dek de bollen af met aarde, compost, humus of blad. Dit doe je allemaal om uitdroging te voorkomen. Let daar ook na het planten goed op.

Hondstand Erythronium

Zelf heb ik deze plant al jaren onder eiken staan. Elk jaar komen de bollen weer trouw boven de grond. Elk voorjaar strooi ik wat zelfgemaakte compost als ze boven komen.

Hondstand vermeerderen

Bij mij zaait de plant zich niet uit. Vermeerderen gaat ook langzaam. Als de plant er al jaren staat, kun je de kleine bolletjes van de pol  halen en op een andere plek uitplanten. Dit doe je na de bloei.

Hondstand Erythronium bloembol

Wil je ze niet per se vermeerderen? Geef het blad dan goed de tijd om af te sterven, net zoals bij andere bloembollen. Dan kan de bol voedselreserves opbouwen voor volgend jaar.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*