hopbellen afstandje

Hop (humulus lupulus): prachtig, maar niet in je tuin

Hop ken je vast wel als de smaakmaker van bier. Maar weet je eigenlijk wel hoe hop eruitziet? Zelf vind ik hopbellen prachtig!

Hop is een echte woekeraar

Een hopplant is heel groeikrachtig, het is een echte woekeraar. Met name de wortels hebben een enorme groeikracht. Het zijn lange ‘veters’ die ver groeien en overal weer opkomen. In het voorjaar schieten de hopplanten de grond uit. In de winter lijkt de plant verdwenen, maar de wortelstok groeit onder de grond door.

hopplant bellen

Mooie plant voor in het bos

Als de nachtvorst voorbij is, komt hop de grond uit. En dan groeit het zeker enkele centimeters per dag – ik ben echt onder de indruk van de groeikracht. In één seizoen kan de plant zeker acht tot tien meter hoog groeien. De plant slingert om alles heen waar hij zich aan vast kan houden. Met andere woorden: deze plant wil je echt niet in je tuin hebben. Maar in het bos is het een prachtige plant.

hop plant

Let trouwens wel op voor de ruwe stengels als je langs hop loopt. Je kunt je lelijk bezeren als de stengel langs je huid schuurt.

Nu wil het toeval dat onze tuin grenst aan het bos. De hop probeert elk jaar weer mijn tuin in te nemen. Ik ben er dan ook als de kippen bij om dat tegen te gaan. Als ik er niets aan doe (= de plant wegknippen), zit de hele kippenren en de groentetuin onder de plant.

albert jan hop wegknippen

Prachtige hopbellen

Hopbellen vind ik prachtig. Het zijn net geen bloemen, en ze voelen droog aan. Je kunt ze ook heel mooi verwerken in een droogboeket. Als klein kind zag ik ze al hangen langs de weg en toen vond ik ze al mooi. En je kunt er zeker van zijn dat ze er over honderd jaar nog zijn.

hopbellen dichtbij

Wat vind jij van hop?

16 Comments

 1. ,Ik heb ooit 1 stekje gekregen en die met zin op een bepaalde plaats in mijn tuin gezet. Hij doet het prachtig, zodat hij ook op een andere plaats mocht staan.Natuurlijk wist ik waar ik aan begon, maar ik hou hem redelijk in bedwang. Er doet zich echter iets merkwaardigs voor: er komen prachtige knal lichtgroene en donker groene bladeren aan op beide plaatsen. Hoe kan dit, kan iemand mij dit uitleggen? Coby

  • Hoi Coby, waarschijnlijk heeft dat met de soort of varieteit te maken. Of als dit niet zo is kan het ook nog aan de grondsoort liggen. Wij zouden er niets aan doen, best een grappig fenomeen!

   • We hebben net een nieuw huis gekocht en ik zou toch wel hop ober de muur van de schuur willen laten groeien. Zou dit in een grote bak kunnen dat ie niet zo woekert? En klopt het dat alleen de vrouwelijke variant hopbellen krijgt?

    • Ha Sander! Ook als je hop in een grote bak plant, kan de plant nog woekeren. De groei is niet te temmen. Denk goed na wat je wilt, wat als de hop over de schuur naar de buren groeit? (al is dat in jullie geval misschien minder een probleem) Het snoeien gaat je wel een hoop werk opleveren. Je kunt het natuurlijk wel een jaar proberen. Als het niet gaat, kun je de bak gewoon weer leeghalen. Wij hebben alleen ervaring met hop in de volle grond, en dan kan het wel een paar centimeter per dag groeien. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 2. Iemand hier in de buurt plaatste kennelijk ooit een hop … ik woon hier nu bijna een jaar en vind mij tuin niet groot genoeg voor hop. Maar het zit overal …de wortels zittenoceral doorheengegroeid en nu het voorjaar is zie ik met schrikoveral nieuwe plukjes hopstengel te voorschijn komen.
  Waar ik het echt niet wil trek ik het uit …maar ik meende dat vorige zomer al ” zo goed als alles ” had uitgetrokken ….
  Ja ik vind ‘m best mooi maar ben eigenlijk niet zo blij met de hop.

  • Hoi Denise, we snappen heel goed dat je er niet zo blij mee bent 🙁 Het blijft een karwei, de hop uit je tuin houden. Succes!

 3. Ik vind de hop prachtig. Laat de plant over mijn overkapping groeien. Maar nu zit hij onder de mieren. Weet iemand of deze plant mieren aantrekt, of wie weet wat ik eraan kan doen.

  • Hoi Tonnie, mieren kunnen echt overal komen, maar niet bijzonder bij de hop. Wij hebben ook hop, maar geen last van mieren. Je zou goudsbloemen kunnen planten, daar hebben mieren een hekel aan. Groeten, Albert Jan en Linda

 4. Ik zou heel graag ren hop over mijn pergola laten groeien, maar zit niet te wachten dat het overal opkomt. Kan ik dat voorkomen door het in een pot te planten of zaait het via stuifmeel ed ook uit?

  • Hoi Elza, hop is geen potplant. Het is er ook niet geschikt voor, omdat de groeikracht te groot is. Dan werkt de pot te beperkend. Groetjes, Albert Jan en Linda

 5. Ik heb een 55 jaar oude coniferenhaag verwijderd waar dikke kabels hop in zaten, tot 5 meter hoogte. Toen de grond kaal was heb ik meters, meters en meters ondergrondse kabels uit de grond getrokken, allemaal hop. Soms lukt het gewoon niet, dan was de wortel volledig verhout; die steken nu nog de grond uit. Ik heb op die plek een dubbele beukenhaag gezet, nieuwe planten en een stukje gras bijgezaaid, In dat stukje komen nu allemaal kleine plantjes op (het graszaad niet!) die soms vastzitten aan een ondergrondse wortel. Zijn dat allemaal nieuwe hopplantjes?? Kunnen die zich ook uitzaaien? Het zijn er honderden……Wie weet raad?

  • Hoi Judith, hop heeft inderdaad erg taaie wortels, die krijg je er niet allemaal in één keer uit. Die kleine plantjes zijn allemaal uitlopers van de hop. Als je de wortels overhoop haalt, hebben ze weer ruimte om te groeien. Er zit niets anders op dan opnieuw te beginnen, en om zoveel mogelijk wortelresten uit de grond te halen. Succes! Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*