Hop (humulus lupulus): prachtig, maar niet in je tuin

Hop (humulus lupulus): prachtig, maar niet in je tuin

Hop ken je vast wel als de smaakmaker van bier. Maar weet je eigenlijk wel hoe hop eruitziet? Zelf vind ik hopbellen prachtig!

Hop is een echte woekeraar

Een hopplant is heel groeikrachtig, het is een echte woekeraar. Met name de wortels hebben een enorme groeikracht. Het zijn lange ‘veters’ die ver groeien en overal weer opkomen. In het voorjaar schieten de hopplanten de grond uit. In de winter lijkt de plant verdwenen, maar de wortelstok groeit onder de grond door.

hopplant bellen

Mooie plant voor in het bos

Als de nachtvorst voorbij is, komt hop de grond uit. En dan groeit het zeker enkele centimeters per dag – ik ben echt onder de indruk van de groeikracht. In één seizoen kan de plant zeker acht tot tien meter hoog groeien. De plant slingert om alles heen waar hij zich aan vast kan houden. Met andere woorden: deze plant wil je echt niet in je tuin hebben. Maar in het bos is het een prachtige plant.

hop plant

Let trouwens wel op voor de ruwe stengels als je langs hop loopt. Je kunt je lelijk bezeren als de stengel langs je huid schuurt.

Nu wil het toeval dat onze tuin grenst aan het bos. De hop probeert elk jaar weer mijn tuin in te nemen. Ik ben er dan ook als de kippen bij om dat tegen te gaan. Als ik er niets aan doe (= de plant wegknippen), zit de hele kippenren en de groentetuin onder de plant.

albert jan hop wegknippen

Prachtige hopbellen

Hopbellen vind ik prachtig. Het zijn net geen bloemen, en ze voelen droog aan. Je kunt ze ook heel mooi verwerken in een droogboeket. Als klein kind zag ik ze al hangen langs de weg en toen vond ik ze al mooi. En je kunt er zeker van zijn dat ze er over honderd jaar nog zijn.

hopbellen dichtbij

Wat vind jij van hop?

10 Comments

 1. Loekie wigmore

  Ik heb eeb plant in een pot en hij groeit en bloeit welig. Heb net de slingers opgehangen in mijn serre. Prachtig!

 2. Coby Holtkamp

  ,Ik heb ooit 1 stekje gekregen en die met zin op een bepaalde plaats in mijn tuin gezet. Hij doet het prachtig, zodat hij ook op een andere plaats mocht staan.Natuurlijk wist ik waar ik aan begon, maar ik hou hem redelijk in bedwang. Er doet zich echter iets merkwaardigs voor: er komen prachtige knal lichtgroene en donker groene bladeren aan op beide plaatsen. Hoe kan dit, kan iemand mij dit uitleggen? Coby

  • Hoi Coby, waarschijnlijk heeft dat met de soort of varieteit te maken. Of als dit niet zo is kan het ook nog aan de grondsoort liggen. Wij zouden er niets aan doen, best een grappig fenomeen!

 3. ik vind hob prachtig en laat het over de schutting woekeren maar idd het komt op de vreemste plekken op en dat vraagt aandacht.

 4. Iemand hier in de buurt plaatste kennelijk ooit een hop … ik woon hier nu bijna een jaar en vind mij tuin niet groot genoeg voor hop. Maar het zit overal …de wortels zittenoceral doorheengegroeid en nu het voorjaar is zie ik met schrikoveral nieuwe plukjes hopstengel te voorschijn komen.
  Waar ik het echt niet wil trek ik het uit …maar ik meende dat vorige zomer al ” zo goed als alles ” had uitgetrokken ….
  Ja ik vind ‘m best mooi maar ben eigenlijk niet zo blij met de hop.

  • Hoi Denise, we snappen heel goed dat je er niet zo blij mee bent 🙁 Het blijft een karwei, de hop uit je tuin houden. Succes!

 5. Ik vind de hop prachtig. Laat de plant over mijn overkapping groeien. Maar nu zit hij onder de mieren. Weet iemand of deze plant mieren aantrekt, of wie weet wat ik eraan kan doen.

  • Hoi Tonnie, mieren kunnen echt overal komen, maar niet bijzonder bij de hop. Wij hebben ook hop, maar geen last van mieren. Je zou goudsbloemen kunnen planten, daar hebben mieren een hekel aan. Groeten, Albert Jan en Linda

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*