hortensia verbrand verdroogd

Hortensia beschermen tegen felle zon (verbranding voorkomen)

Als een hortensia bij felle zon en droge, schrale wind in de volle zon staat, is water geven niet voldoende. Wil je je hortensia de zomer (of de hittegolf) door krijgen, volg dan deze tips op.

Zon is niet goed voor hortensia

De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je ’s avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.

blad hortensia verbrand verdroogd

Hortensia’s beschermen tegen verbranding

Je kunt je hortensia’s beschermen met vliesdoek (lekker licht van gewicht), parasols of paraplu’s of een wit laken. Leg het laken niet bovenop de planten, dat is te zwaar. Dan gaan ze alsnog kapot. Maak in dat geval een rek om je planten heen en zorg dat het laken er niet af waait.

Ook in de schaduw kan de plant bij extreme hitte verwelken. Maar dan verschroeit hij niet – als hij verwelkt is, kan het weer goed komen.

bloemen hortensia verdroogd verbrand hittegolf

Schaduwplant

Het is een bewijs dat de hortensia een schaduwplant is en echt niet in de volle zon moet. Dat ging jaren goed, maar met flinke hitte en hittegolven kan het echt niet.

Hortensia in pot

Tip: het klinkt misschien raar om een hortensia in een pot te zetten, maar je kunt hem dan neerzetten waar je wil. Het is gemakkelijk om de plant te verplaatsen naar de schaduw. Let wel op: in een pot hebben planten extra water en voeding nodig. Tijdens een hittegolf kun je een schotel onder de pot zetten, en die vol water gieten. Dan heeft de plant een voorraadje water. Zodra het koeler wordt, moet je het schaaltje weer weghalen!

Ben je te laat en is je hortensia al verbrand? In dit artikel lees je wat je moet doen.

10 Comments

 1. Goedemorgen,
  Ik lees graag jullie verhalen in de nieuwsbrief.
  Ik heb wel een vraag, mijn hortensia’s hebben denk ik last. An een hartnekkige schimmel. Op de takken zitten dikke witte zacht aanvoelende plekken.
  We hebben al een keer een schimmel werend product gespoten, maar de schimmel ( als het schimmel is) blijft er op zitten.
  Weten jullie wat er tegen er te doen is.

  Met vriendelijke groet
  Paul

  • Hoi Paul, dank je wel voor je reactie! Wat leuk om te horen dat je graag onze nieuwsbrief leest.
   Bij hortensia komt schimmel niet zo vaak voor. Je ou de ergste delen er gewoon uit kunnen snoeien – verder kun je niet zoveel. Doe het gevallen blad in de herfst in de groencontainer. Geef de plant volgend jaar flink wat organische mest, sterke planten zijn beter bestand tegen schimmel. Als het volgend jaar beter gaat, horen wij het graag! Veel succes, groeten van Albert Jan en Linda

 2. Hallo,
  De varens in onze tuin staan voor een deel in de zon en ook in de schaduw.
  Kan het zijn dat de zon een oorzaak is dat het blad van de varens bruin worden?

  • Hoi Piet, dat kan zeker. Het gebeurt heel vaak, vooral bij een combinatie van felle zon, wind en droogte. De beste plek is schaduw. Groeten, Albert Jan en Linda

 3. Mijn rode hortensia was dit jaar rose
  Komt dat ook door de zon(hitte) ?
  Hij staat in de.vitteolle zon.
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Met vr.gr Pietsje Rozema

  • Hoi Pietsje, misschien kan dat door de zon komen, maar dat weten we niet zeker. Wat we wel zeker weten: hortensia bloeit het mooiste en het langste in de halfschaduw of schaduw. Groeten van Albert Jan en Linda

 4. Mijn hortensia’s hebben het de warm gehad de nieuwe knopjes zijn nu verdroogt en enkele oude ook wat nu ? Ouders zeggen dat ik hem zo nu moet laten en niks afknippen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*