Hortensia snoeien: een stappenplan

Vanaf begin maart tot uiterlijk eind april kun je je hortensia snoeien. Dit kun je doen wanneer de ergste vorst voorbij is – een beetje nachtvorst is niet erg. Door te snoeien houd je de struik jong. We geven je een simpel stappenplan waardoor het snoeien van een hortensia een fluitje van een cent is!

Stap 1: uitgebloeide bloemen

Als het goed is heb je de uitgebloeide bloemen aan de struik laten zitten, om ‘m te beschermen tegen de vorst. Nu je geen strenge vorst meer hoeft te verwachten, kunnen deze er dus uit.

Stap 2: dood hout

Haal alle dode stengels (dood hout) uit de struik. Je ziet waarschijnlijk meteen wel welke dat zijn. Mocht je er toch moeite mee hebben: het zijn de stengels waar geen groene uitlopers aan zitten.

Stap 3: dikste stengels

Vervolgens kijk je welke stengels het dikst zijn en er tegelijkertijd ook het minst florissant uitzien. Dat wil zeggen: de stengels waar het minste groen en de kleinste blaadjes aan zitten. Deze haal je er ook uit. Let er wel op dat je nooit meer dan een derde weghaalt, anders houd je niets over! De stengels met mooie dikke uitlopers laat je dus zitten.

Stap 4: bemesten

Bemest de struik met gedroogde koemest*, zodat hij een beetje voeding blijft houden. Hiervoor kun je ook speciale hortensiamest kopen, maar dat hoeft niet speciaal.

hortensia snoeien 2

Zoals je merkt is het snoeien van een hortensia niet het korter of kleiner maken, maar het uitdunnen. Maar omdat je de dikke stengels eruithaalt, zal je ook de grootste weghalen. Liever maak je de stengels niet korter, want dan haal je de bloeistengels eruit. Overigens zijn er wel een paar uitzonderingen, dat zijn soorten die op eenjarig hout bloeien (bijvoorbeeld: hortensia annabelle, die ik 20 centimeter boven de grond afsnoei).

Alleen inkorten boven twee bloemknoppen!

Is een hortensia echt te hoog, dan wil ik hem nog weleens iets inkorten. Maar echt alleen in bijzondere gevallen! Dan knip ik ze alleen af boven twee dikke knoppen die tegenover elkaar staan. Dit zullen waarschijnlijk bloemknoppen zijn, en die wil je natuurlijk behouden.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

4 Comments

  1. wat een passie van die passies! dank voor je waardevolle, praktische tips. de site ziet er zeer verzorgd uit! ga zo door!

  2. Dank jullie wel voor deze tips, ga ik zeker gebruiken, helaas kunnen jullie aan mij niets verdienen, wel gegund maar ik woon in Spanje. Zo zie je maar ook hier genieten van jullie tips.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*