uitgebloeide hortensia

Hortensia’s beschermen tegen de kou

Als de bloemen van de hortensia in de herfst lelijk en bruin zijn geworden, denk je misschien: die moeten eruit. Maar nee: dat moet juist niet! De uitgebloeide bloeischermen beschermen de bloeiknoppen (die volgend jaar gaan bloeien) tegen de vorst. Het is als het ware een natuurlijke bescherming tegen de vorst; daar moet je als mens niet willen ingrijpen. Als de vorst geweken is, ongeveer eind maart, mag je de uitgebloeide bloemen wel wegknippen.

Hortensia’s die in de volle grond staan, hoef je verder niet te beschermen tegen de kou. Heb je echter hortensia’s in bloempotten staan, dan moeten met name de wortels wel extra beschermd worden.

uitgebloeide hortensia

Hortensia’s in potten beschermen tegen de kou

Als je planten direct in de pot staan, dan kun je bubbeltjesplastic (noppenfolie), een rietmat, dennentakken of stro gebruiken. Deze kun je, indien nodig, met gaas om de pot heen vastmaken.
Heb je echter nog een binnenpot in je omzetpot, dan kun je tussen de twee potten in noppenfolie doen. De onderkant kun je vrij laten.

Leg iets onder de pot

Het is verstandig (zeker als de potten op een balkon of terras staan), om iets onder de omzetpot te leggen. Op die manier komt er geen kou van onder. Hiervoor kun je dezelfde materialen gebruiken. Ook piepschuim werkt goed, maar dit ziet er natuurlijk niet zo mooi uit. Hetzelfde geldt trouwens voor plastic: dat zou ik zelf niet gebruiken! (Of je moet het camoufleren met wat dennentakjes of stukken boomschors.)

2 Comments

  1. Oké deze tip komt serieus NET op tijd. Ik had het gisteren nog met Lau over die lelijke steeds bruiner wordende bloemtrosjes aan de hortensia en Lau zei: ‘Ik zal ze er van het weekend even af knippen.’
    Heb hem meteen dit artikel even gelinkt! ^_^

  2. Nu we z ‘n zachter winter hebben, loopt het blad van de hortensia’s al een beetje uit, ook heb ik er al knoppen in zitten. Ze staan bij mij in de volle grond en hebben dan wel degelijk bescherming nodig, met de vorst die a.s. is. Ik doe er plastic pedaal emmer zakjes omheen of doe er zolang de vorst aanhoudt een oud laken overheen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*