Japanse duizendknoop

Invasieve exoten: Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop is een invasieve exoot. Met andere woorden: een niet-inheemse plant die ontzettend woekert. Deze plant groeit supersnel, en overal doorheen. Absoluut geen plant die je in je tuin wil hebben dus, ook al ziet hij er wel aantrekkelijk uit.

Japanse duizendknoop stengels

Alles sterft door Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop duldt niets in zijn omgeving. Alle andere begroeiing gaat ten onder aan deze plant: alles sterft. Dat komt onder andere door de grote en diepe wortels, waar niets anders tussendoor groeit.

Hoe kun je Japanse duizendknoop tegengaan?

Een tijdje geleden volgde ik een cursus over invasieve exoten, en toen werd verteld wat de beste methode is om de plant tegen te gaan. Een legertje vrijwilligers optrommelen en alle planten uit de grond trekken. Je kunt de plant ook afdekken (met landbouwfolie), waardoor hij stikt. Maar de kans is dan nog best groot dat er een klein stukje is dat overleeft en aan de rand verdergroeit. Dan ben je weer terug bij af.

Japanse duizendknoop blad

De plant kan niet tegen vorst

In de winter sterft de plant bovengronds af, maar groeien de wortels ondergronds door. Zodra het een beetje vriest, is de plant niet meer te zien. Maar in het voorjaar schiet hij de grond weer uit, en groeit hij als een speer. In de zomer is hij op zijn hoogst (twee tot drie meter hoog) en bloeit hij in juni met witte bloemen. De bloemen lijken wel wat op geitenbaard (Aruncus sylvestris), met witte drobbels.

De naam ‘duizendknoop’ komt van de stengel. Net zoals bij bamboestengels, zitten er een soort van ringetjes op de stengel. Die heten knopen.

Japanse duizendknoop stengel

Agressieve benadering

Vroeger werd de plant bestreden door alle planten weg te halen en op de vuilstortplaats te dumpen. Zoals je wel zult begrijpen, groeiden ze daar gewoon verder. Dat is ook de reden dat je ze op zulke plekken veel ziet. Als je echt van de plant af wil, zul je de resten moeten verbranden. Het zijn agressieve planten, dus jij zult ook agressief moeten zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*