springbalseming

Invasieve exoten: springbalsemien

De springbalsemien is een invasieve exoot. Dat betekent dat het allereerst geen inheemse plant is, en ten tweede dat hij erg overheersend is. Er groeit niets anders op de plek van springbalsemien.

Springbalsemien is familie van vlijtig liesje, een eenjarige plant die we wel kennen uit eigen tuin. Allebei de planten hebben iets heel grappigs. De zaaddozen springen open als de zaden rijp zijn, waardoor de zaden heel snel en krachtig wegspringen. Dit is een manier van de plant om het zaad te verspreiden over een breder oppervlakte. En vergis je niet: een terrein van enkele honderden vierkante meters staat zó vol met deze plant. Ze groeien overal doorheen, en nemen steeds meer de overhand.

springbalseming gesprongen zaaddoos

Schaduw: slootkanten en bossen

Springbalsemien groeit meestal op een schaduwrijke plaats. Je ziet hem vooral aan slootkanten en in bossen. Juist doordat er geen andere planten groeien, is het heel slecht voor de slootkanten. Er zijn geen andere wortels meer die de grond nog binden, waardoor in de winter de regen alle kans krijgt om de grond weg te spoelen. Langs beken en sloten kan de wal dan gaan inzakken.

springbalseming zaaddozen

Mooie bloemen

Het tegenstrijdige is dat springbalsemien heel mooi bloeit. Dat doen de meeste exoten wel: ze hebben mooie bloemen. Toch is het niet aan te raden om zulke planten in je tuin te planten. Vroeg of laat ga je daar heel veel spijt van krijgen, en dan ben je echt te laat. Het is overigens ook verboden om zulke planten in je tuin te hebben. Natuurbeschermers zijn er juist heel druk mee bezig om ze te verwijderen, voordat ze andere kwetsbare soorten hebben verdrongen.

springbalseming gesprongen zaaddoos2

Hoe bestrijd je springbalsemien?

Je bestrijdt springbalsemien door de planten domweg uit de grond te trekken. Dit doe je met de hand, en voordat ze beginnen te bloeien. Na de bloei rijpen de zaden immers, waarna ze zich zullen verspreiden. Maak niet de ‘fout’ om ze af te maaien. De stengeltjes zullen weer uitgroeien en zijscheuten vormen zich ook tot nieuwe planten. Gelukkig is het niet erg moeilijk om ze met wortel en al uit de grond te trekken, ze hebben geen zwaar wortelgestel. In natuurgebieden hebben ze het meeste aan een handvol vrijwilligers.

springbalseming bloemen

Overigens kan deze exoot niet tegen vorst. Zodra het vriest, is de plant weg. Maar ja: de zaden overleven wel.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*