bloeiende appelboom boomgaard bij artikel over junirui

Junirui bij fruitbomen en walnoot

Lijkt het in juni alsof je fruit- en notenbomen al hun fruit laten vallen? Dat is niet iets om je zorgen over te maken, dat is de junirui. 

Vruchten afstoten

Met de junirui stoten bomen het teveel aan vruchten op een natuurlijke manier af. Doordat de vruchten nog zo klein zijn, lijkt het veel meer dan het is. Een tijd later, als de vruchten groeien, zul je zien dat het wel meevalt: er is nog altijd meer aan de boom blijven zitten. Net zoals dat kippen in de rui kunnen zijn, kunnen bomen dat dus ook!

walnoot in bloei
Bloeiende walnotenboom

Natuurlijke functie

Veel bomen laten dit verschijnsel zien in juni. Het is niet schadelijk voor de boom, maar juist een natuurlijke functie. Sterker nog: als alle appels, peren of walnoten rijp worden, zullen ze nooit uitgroeien tot mooie, grote en smakelijke vruchten. Daar heeft de boom geen ruimte en energie voor. 

Andere oorzaken

Andere oorzaken voor het vroegtijdig laten vallen van de vruchten kunnen een slechte bestuiving van de bloesem of een late nachtvorst zijn.

Reine claude pruim
Pruim (Reine claude)

Vruchtdunning

Overigens kun je ook zelf vruchtdunning toepassen, als er te veel vruchten aan de boom zitten. Je ziet dit snel genoeg: als de takken bij een jonge boom te ver doorbuigen. Soms dreigt een boom zelfs uit elkaar te scheuren. Heel af en toe zie je dan weleens dat een boom gestut wordt met een gaffel. Dat is een tak die je als steun gebruikt, vooral bij pruimenbomen. 

De volgende keer dat je boom veel vruchten laat vallen in juni, hoef je dus niet te schrikken!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*