lythrum kattenstaart langs sloot

Kattenstaart (lythrum): daar heb je geen omkijken naar

De kattenstaart, of ook wel Lytrum salicaria, is een mooie vijver- of oeverplant, die het ook goed doet in de vasteplantenborder.

Slootkanten en moeras

Als je veel van de natuur houdt en vaak op pad bent, herken je deze plant vast wel van langs de slootkanten. Ook in moerassige gebieden komt de plant veel voor.

Lythrum en wederik natuur
Lythrum (kattenstaart) tussen wederik.

Vijver en border

In je tuin doet hij het goed aan de vijverrand, maar ook in de border. De plant houdt dus wel van vochige grond, en van een zonnige plek. Maar ook op wat drogere grond en in de halfschaduw doet de plant het prima.

lythrum kattenstaart in border

Geen omkijken

Het is de moeite waard om deze plant in je tuin te hebben. Behalve dat hij heel mooi is, heb je er geen omkijken naar. Hij kan jaren op dezelfde plek staan: een groot voordeel van deze plant.

Insecten houden ervan

In juli en augustus bloeit kattenstaart met roze bloeiaren. De plant trekt hiermee veel bijen, hommels en vlinders (vooral citroenvlinders) aantrekt. Het is een goede nectarplant. Wordt de plant te hoog? Dan kun je in de loop van de zomer prima de langste toppen inkorten.

kattenstaart in tuin

Kattenstaart heeft de neiging zich uit te zaaien. Maar komen ze op een plek waar je ze niet wil, dan kun je de zaailingen met een plantenschopje goed verwijderen.

Heb jij kattenstaart in je tuin staan?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*