Gele keizerskroon

Keizerskroon: een van de vroegste bloemen in je border

Als je keizerskroon in je tuin hebt staan, ruik je hem al vanaf een afstandje. Zéker als hij bloeit, want dan is de geur nog sterker. En die geur, die is helaas niet echt prettig. Toch jammer, van zo’n mooie bloem!

De geur van de plant schrikt woelmuizen af – en naar men zegt: ook mollen. De wortels geven ook ondergronds hun geur af, en daar houden de dieren niet van. Helaas kunnen we dat van de mollen niet bevestigen: wij hebben er nog steeds last van…

Toen de keizerskroon eind februari opkwam, viel ons iets bijzonders op. De gele keizerskroon is groen als hij uit de grond komt, de oranje en rode keizerskroon komt donkerrood op.

Keizerskroon komt op

Eerste bloeiers in je border

Keizerskroon is één van de eerste bloeiende vaste planten in de border. Nadat ze eind februari zijn bovengekomen, bloeien ze tot ongeveer eind maart, begin april. Dat bloeien is helaas zo weer voorbij. Is het een beetje koel weer, zonder vorst, dan heb je er ongeveer twee weken plezier van. Maar juist omdat de keizerskroon zo kort bloeit, is hij bijzonder.

Een echte voorjaarsbloeier

Met zijn mooie, heldere kleur is het een echte voorjaarsbloeier. Een fijn optimistisch begin van de lente! Ook is hij mooi van hoogte: de bloem komt ongeveer tot de knie. Zelf vind ik de rode variant misschien nog wel het mooist, juist omdat je in het voorjaar al zoveel gele bloemen ziet.

gele keizerskroon komt op

Keizerskroon beschermen

Omdat de plant zo vroeg bovenkomt, is het wel verstandig om hem met nachtvorst af te dekken met vliesdoek. Vliesdoek is zowel licht als beschermend, en daardoor de beste keuze. Gebruik zeker niet iets als plastic. Dat gaat broeien, en vastplakken aan de plant, waardoor deze beschadigt.

Zoals je op de foto hieronder kunt zien, markeer ik met stokken de plek waar ze staan. Dit doe ik al als ze nét boven de grond komen, want ik weet al ongeveer waar ze staan. Dan zoek ik ze voorzichtig tussen de bladeren op, en zet ik er stokken omheen. Anders is de kans groot dat je er met het schoonmaken van de border op gaat staan, of beschadigt met het harken. En als de kwetsbare steel is geknakt, heb je later geen bloemen!

De stokken kun je later als steun voor de planten gebruiken. Eventueel kun je de stokken aan elkaar verbinden met een touw (rondom de plant heen).

Bloembollen

Keizerskroon is een bloembol. Na verloop van de jaren, zal hij zichzelf vermeerderen. Dan kun je een bol die wat verder van de hoofdplant af groeit, ergens anders planten. Het eerste jaar na vermeerdering zal hij nog niet bloeien. Na een jaar of drie à vier zal hij op gang komen. Dat duurt dus even.

Rode keizerskroon komt op

De moederplant kun je beter niet verplanten, daar heeft-ie een behoorlijke hekel aan. Na de bloei laat je de bol gewoon in de grond zitten, maar haal je wel de bloemstengel eraf. Na een paar weken zakt het loof in elkaar, en wordt het geel. De andere vaste planten in je border zullen de ruimte opvullen. Laat je keizerskroon rustig afsterven, in dat proces doet hij krachten op voor volgend jaar.

Kende jij de keizerskroon al? Wat vind je van deze bloembol?

2 Comments

  1. Ik woon in Sauerland, bij ons veel late nachtvorsten. Ik zet altijd een rooster over de plant heen. Maar hij bloeit steeds minder en kleiner. De bladeren zijn ook niet meer zo mooi groen. Hij staat nu ongeveer 12 jaar op dezelfde plek. Hij krijgt elk jaar compost.

    • Hoi Hessy, compost alleen is niet genoeg. Compost zorgt voor structuur in de grond, maar niet voor mest. Het beste is om een organische meststof te strooien in het voorjaar, voor de bloei. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*