Prunus cerasifera Nigra kerspruim boom

Kerspruim (Prunus cerasifera Nigra): mooi in voorjaar én zomer

In februari kunnen de eerste prunussen beginnen te bloeien. Vooral bij het milde winterweer van de laatste jaren kan de Prunus cerasifera Nigra (kerspruim) bloeien. Eerst heeft de boom mooie roze ronde knopjes, die op een zonnige dag ineens open springen.

Deze prunus is een van de vroegstbloeiende bloesems. Maar de sierwaarde van de kerspruim zit ‘m niet alleen in de prachtige bloemen in het vroege voorjaar. In de zomer heeft de boom erg mooi donkerrood blad.

Prunus cerasifera Nigra kerspruim knopjes

Na de bloemen komen er pruimen aan de boom, ter grootte van een kers.

Kerspruim snoeien

Je wil de kerspruim niet te veel snoeien. Zo voorkom je de groei van waterloten: verticaal groeiende scheuten die als een gek uit de takken omhoog schieten.

Snoeien doe je in de zomer (juni, juli), wanneer de vruchten rijp zijn. Snoeien doe je alleen op de plekken waar de boom te dicht is. Je dunt daar iets uit – niet te veel, en zeker geen dikke takken. Zo behoud je de vorm van de boom.

Prunus cerasifera Nigra kerspruim bloesem

Prunussen snoei je het beste in de zomer om loodglansziekte te voorkomen.

De kerspruim groeit het beste op normale, goede kalkhoudende tuingrond. Het is niet nodig om de grond te bemesten.

2 Comments

  1. Hallo, ik ben op het internet aan het speuren naar een antwoord maar ik kan het niet vinden. Misschien kunt u me verder helpen. Wij hebben 10 jaar drie leibomen prunus nigra. Ze bloeien al jaren bijna niet. Snoeien doen we pas na de bloei. Wat zou er mis kunnen zijn? Hopelijk kunt u me hiermee helpen?
    Alvast bedankt,
    Monique van der Horst

    • Hoi Monique, als je ze elk jaar snoeit, snoei je in feite de bloei voor het jaar erop weg. Ons advies: snoei een jaar niet en kijk wat ervan komt. Daarna zou je alleen de grootste scheuten kunnen snoeien. Succes! Groet, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*