witte kerstroos plantarium

Kerstrozen (helleborus niger) bloeien eigenlijk niet met kerst!

Kerstrozen: ik vind ze prachtig. Vooral de witte kerstrozen. Ze bloeien in de tuin vanaf februari of maart. Ondanks de naam, bloeien ze alleen bij hoge uitzondering met kerst. In de winkels zie je nu wel prachtig bloeiende kerstrozen, maar die zijn voorgetrokken (in de kas tot bloei gebracht).

kerstroost-helleborus-niger-roze

Dood blad weghalen voor de bloei

Voordat kerstrozen gaan bloeien, worden ze nog een beetje beschermd door het dode blad. De bloemen zitten namelijk vlak onder die bladeren. Voor de bloei kun je het beste het dode blad erafhalen, want dan komen er nieuwe bladeren aan. Je maakt dus extra ruimte voor verse, groene bladeren (en het ziet er niet zo lelijk uit!).

Dat dode blad knip je eruit als de ergste vorst voorbij is en je zult zien: na een paar dagen groeien er al allemaal nieuwe bladeren.

witte-kerstroos-helleborus-niger

Kerstrozen zaaien zich makkelijk uit

De bloeitijd gaat nog heel lang door, wel tot april/mei. De bloemen blijven gewoon heel lang goed. Op het laatst veranderen ze wel iets van kleur, maar ze blijven nog lang aan de plant zitten. Helemaal aan het eind komen er hele dikke zaaddozen aan de plant (nog wanneer de bloemblaadjes eraan zitten). Deze zaaddozen laat ik zitten, want dan zaaien ze zich heel rijkelijk uit. Bovendien kun je de zaailingen ook heel goed planten. Dan is het een verrassing welke kleur de bloem krijgt, want het zijn allemaal kruisingen.

roze-kerstroos-zijkant

Kerstrozen op de vaas

Bruinroze kerstrozen houd je wat moeilijker op een vaas dan witte, want ze gaan sneller slap hangen. Ze hoeven maar een dag te staan voordat ze alweer lelijk worden. Dus wil je ze op de vaas zetten, kies dan voor de witte variant!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*