Klaprozen (papaver) zijn prachtige, tere bloemen die goed groeien op schrale grond.
Klaprozen zaai je op de plek waar je ze wil hebben. Eenmaal opgekomen, moet je de planten laten staan. Voorzaaien of verplanten is geen goed idee. Papaver heeft een penwortel, die diep in de grond op zoek gaat naar water. Deze wortel moet je niet doorsnijden, want dan zal de plant niet gedijen op een andere plek.
Eenjarige en vaste klaprozen
Van klaprozen bestaan eenjarige en vaste planten. De vaste klaproos heeft wat grotere bloemen en is wat robuuster als plant. De eenjarige variant heeft wat slappere stelen. Verder is er weinig verschil.
Klaprozen in de border
Klaprozen zijn mooi tussen je vasteplantenborder. Ze bloeien vrij snel in het vroege voorjaar. Het is een weefplant: hij verbindt bloemen in je border en herhaalt kleur.
Over kleur gesproken: er zijn veel verschillende soorten en kleuren klaprozen. De rode klaproos is het bekendst, maar er bestaan ook oranje, paarse, witte, roze en heel donkerpaarse klaprozen.
Klaprozen zaaien
Klaprozen houden van schrale grond, maar ze kunnen er ook prima tegen als je ze in de border zaait. Je zaait ze heel vroeg, in maart of april. Zo kunnen ze op tijd bloeien. Want als de vaste planten beginnen te groeien in de border, is er nog maar weinig ruimte voor klaprozen.
De plant zaait zichzelf gemakkelijk uit. Daarvoor heeft het heel mooie zaaddozen. Je hebt ze vast weleens gezien: het is een kelk met een soort dakje. Aan de zijkanten zie je gaatjes: bij wind en aanraking gaat het rijpe zaad door die gaatjes de zaaddozen uit.
Als snijbloem doet de klaproos het niet zo goed. Snijd je hem af, dan komt er een soort melk uit. Het schijnt te helpen om de steel even kort in heet water te dopen. Dat zou de sapstroom tegenhouden, waardoor hij langer op de vaas staat. Maar wat mij betreft houd je hem lekker in de tuin. In de vasteplantenborder, of in een bloemenweide met kamille, margriet en korenbloemen.