lathyrus roos

Kleurencombinaties in de tuin: licht- en donkerroze

Ik houd ervan om in mijn tuin planten bij elkaar te zetten die een paar tinten verschillen. Bovendien vind ik het dan leuk om dat met verschillende soorten planten te doen. In mijn tuin zul je dus niet snel stukken met precies dezelfde kleuren zien – ik vind het juist mooi om kleuren te combineren en in elkaar te laten overlopen.

Altijd bloemen als je planten combineert

Behalve voor de kleur heeft dit ook nog een andere reden: heb je een stuk tuin met alleen maar dezelfde planten – dan heb je de kans dat je een periode krijgt met minder bloemen. Bijvoorbeeld als die plant het een jaar niet zo goed doet, of tussen twee bloeiperiodes in. Dit voorkom je door het combineren van planten.

Lathyrus en klimroos

Zo heb ik vorig jaar de eenjarige lathyrus tussen een lichtroze klimroos (Eden) geplant. Dat is een mooie combinatie: donker- en lichtroze. De lathyrus (siererwt) bloeide al best wel vroeg. Bloeit de roos even niet, dan bloeit de lathyrus – dan heb je alsnog kleur in je tuin. Bloeit de roos wel, dan heb je dubbele bloei. Dat geeft dan echt iets extra’s aan je tuin.

lathyrus roos

Goed op dezelfde grond

Soms gebeuren deze dingen toevallig, maar dat is mooi: een tuin hangt van toevalligheden aan elkaar. Nu heb ik de roos en lathyrus trouwens niet helemaal toevallig bij elkaar geplant. Ze passen ook qua plantsoort goed bij elkaar, want ze hebben allebei erg veel voeding nodig (mest en kalk). Ze gedijen dus goed op dezelfde grond.

Niet zo’n goede combi: rozen en lavendel

Je ziet vaak dat lavendel bij rozen wordt geplant, maar dat is niet zo’n heel goede combi. Lavendel heeft namelijk minder mest en een heel andere soort voeding nodig.

Wat vind jij van deze kleurencombinatie in de tuin?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*