klimop boog

Klimop onderhouden en verwijderen

Klimop: de meeste mensen hebben er een haat-liefdeverhouding mee. Het ziet er mooi en groen uit, maar het is een woekeraar die je goed in toom moet houden. In dit artikel vertellen we je hoe je klimop binnen de perken houdt en hoe je hem verwijdert als je er vanaf wilt.

Wat mensen ‘de gewone’ klimop noemen, is de hedera helix. Hij groeit in principe over de grond en bloeit niet. Pas als hij ergens in groeit, en hij kan niet hoger, dan gaat hij op het hoogste punt bloeien. Klimop bloeit in de herfst; er komen groengele bloemen en zwarte bessen aan.

klimop muur

Klimop aan je muur

Klimop tegen je huis ziet er mooi uit, maar het kan slecht zijn voor de voegen van de muur. Maar als je een lelijke muur hebt (zoals wij), maakt klimop hem een stuk mooier. Bovendien isoleert het goed. Een nadeel is dat muizen via de klimop lekker naar boven kunnen klimmen.

Groeit er klimop tegen je huis, pas dan op dat het niet onder de dakrand gaat. Want dan groeit de plant je zolder binnen en leidt het zijn eigen leven. Zelf heb ik mijn klimop op een bepaalde hoogte netjes afgesneden. Dit moet je ieder jaar bijhouden. Ik heb het weleens een jaar niet gedaan, maar had ik er daarna veel meer werk mee. Klimop groeit zo anderhalve meter in het jaar; dan wordt het echt drama.

Houd je klimop beheersbaar

Elk voorjaar knip ik er even langs de hele plant met een heggenschaar, zodat de klimop zo dicht mogelijk bij de muur zit. Als je dit in het begin van het voorjaar doet, loopt de plant in de zomer wel weer uit. Binnen een mum van tijd heb je hem weer groen. Doe je dit niet, dan krijg je een heel dik pak klimop. Nu blijft hij mooi compact, dun en smal – en daardoor beheersbaar.

klimop muur

Als je klimop van een muur wilt halen, houd je altijd hechtworteltjes over. Dit zie je in kleine ‘tekeningetjes’ op de stenen. Om dat (gedeeltelijk) te voorkomen, kun je delen doorknippen en wachten tot het dood is, maar dat ziet er lelijk uit. Beter haal je het er meteen af: hier en daar doorknippen en de klimop eraf trekken.

Klimop kan een boom laten stikken

Als klimop eenmaal bovenin de boom zit, in de top, kan hij niet verder groeien. Dan gaat hij dus bloeien (in de herfst).

Klimop in een boom is eigenlijk niet zo goed voor een boom, de boom kan ervan stikken. Dat gaat niet snel en kan jaren duren. Maar als de boom helemaal onder de klimop komt, ook de zijtakken, dan krijgt de boom geen licht meer.

Toch kun je maar beter de klimop niet in één keer van de boom halen. Zo’n boomstam zit al jaren in het groen, en is aan de schaduw gewend. Haal je dat ineens weg, dan krijgt de stam te veel zon en kan de boom zelfs dood gaan.

Stappenplan: klimop van een boom verwijderen

Dus wat doe je?

 1. Je zaagt eerst de dikste klimoptakken weg. Vergis je niet, die kunnen op den duur wel zo dik worden als je arm!
 2. Als deze delen dood zijn, zaag je de volgende takken door.
 3. Je laat de dode, doorgesneden takken gewoon zitten – pas een jaar later haal je het weg. Op die manier geef je de boom tijd om te wennen aan het licht: de boom wordt immers steeds meer blootgesteld aan licht, omdat de klimop doodgaat. Bovendien is de klimop na een jaar makkelijker te verwijderen, omdat de hechtworteltjes ook dood gaan en dus loslaten.

muur klimop

Klimop van de grond verwijderen

Hoe je klimop van de grond verwijdert, ligt eraan hoe lang het er al zit. Groeit het er al twintig jaar, dan heb je een dikke laag. Wat ik in zo’n geval doe: telkens kleine stukjes uitsteken. Je steekt met je schop rondom een klein stukje. Dan ga je er met een greep of je handen onderdoor, en werk je het op en eruit. Op deze manier kun je telkens kleine stukjes doen.

Wat vind jij van klimop?

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen: Albert Jan maakte van een dode boom een ‘klimopboom’.

28 Comments

 1. Mos in hedera.
  Wie weet raad? Ik heb een gevecht met mijn mos, in de hedera, die op worteldoek is geplant. Kalk helpt niet! Heb heel veel vierkante meters, met de hand uitroeien?, niet alleen heel moeilijk, maar ook niet te doen, en mos bestrijder [voor gras] kan niet, hedera gaat dood, heb diverse soorten mosbestrijders uit getest, per vierkante meter. hartelijk dank

  • Hoi Hofkamp! Waarschijnlijk is de bodem niet in orde. Hij kan verdicht zijn; blijft er weleens water staan? Dan kan er geen zuurstof bij, en wil de hedera ook niet optimaal groeien. Een klimop die flink groeit, laat geen ruimte over voor mos.
   Is dit een stuk grond waar verder niet zo veel wil groeien? Is de tuin nog vrij jong? In nieuwbouw zie je vaak dat de grond tijdens de bouw vastgereden is en daarna nooit goed is losgemaakt.
   De oplossing is volgens ons: de bodem losmaken met een riek (greep) en kalk toevoegen. Dit werkt inderdaad niet direct, maar het is wel belangrijk om dat te doen.

   Hopelijk heb je hier iets aan!

 2. ik heb een klimop als haag (jaren oud) aan de bovenkant fors terug gesnoeid. Nu heb ik bovenop alleen verhoute takken. Hoe los ik dat op?

  • Hoi Peter, als je klimop terugsnoeit, lopen de verhoute takken heel snel weer uit. De slapende knoppen worden wakker en zorgen ervoor dat de klimop bovenop weer dichtgroeit. Niets aan de hand dus! Groetjes van Albert Jan & Linda

  • Hoi Hans, je kunt de klimop het beste in oase verwerken. Dan houd je het als tafelversiering lang goed. Bevochtig het veel met een plantenspuit, dan blijft de hedera zeker enkele dagen mooi fris!

 3. Ik heb rondom onze tuin een klimop in betongaas staan , alleen gaat hij nu over al een meter of 3 dood, blaadjes worden een soort opgevreten. Kan ik met iets sproeien of heb je andere tips?

  • Hoi Gerco,
   Klimop is een sterke plant, wat daar gebeurd is, is ons een raadsel. Zonder foto is het extra lastig beoordelen. Is er soms iets met de bodem gebeurd, zoals graafwerkzaamheden? Wij zouden adviseren om geen gif te gebruiken: dat hoeft niet iets op te lossen. Wacht het even af en kijk of de klimop opnieuw gaat uitlopen.

 4. dat is dus precies wat ik jarenlang niet gedaan heb. Onlangs de hangende pruiken weggehaald en prompt zit ik dus met een halfkale boel. Maar omdat het klimop is hoop ik dat het volgend jaar wel weer goed komt.

 5. Goedemiddag, onze klimop groeit rond ons huis, gevlochten tegen t hekwerk aan, mijn man vond de haag te dik worden en heeft m heel erg gekortwiekt, plat tegen t hekwerk aan, overal gaten tot onze schrik, maar….. na, ongeveer een half jaar ziet t er geweldig uit, overal nieuwe takken en blaadjes, hij heeft inderdaad ook n aantal dikke takken gewoon doorgeknipt, dus t kan inderdaad, wel weer goed bijhouden, succes

   • Hai,
    Wij hebben afgelopen september langs betongaas hedera geplant, bij onze nieuwbouwwoning. De tuin hebben we flink met tuinaarde moeten ophogen, dus de kwaliteit zand lijkt ons goed. Nu loopt de hedera alleen nauwelijks uit. In de lengte is ie wel zo’n 20 tot 30 cm gegroeid (ook minder dan gehoopt), maar opzij zien we nauwelijks uitlopers. Andere woningen hebben al veel meer begroeiing. Ook zijn de bladeren een stuk lichter van kleur, en waren vlak na het planten een veel bladeren rood uitgevallen dit is inmiddels bijgetrokken).
    Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

    • Hoi Els, dit is meestal een teken van armoede: armoedige grond. Dit kun je verhelpen door wat organische mest te strooien. Ons advies is daarnaast: flink water geven. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 6. Hallo,

  Ik heb een klimop bij schutting weggehaald en de stronken tot zeg maar 15 cm onder maaiveld weg gezaagd, dus boven is er niets meer te zien en wordt er een nieuwe schutting gezet…. Komt de hedera dan nog terug op de oude wortels onder de grond?

  Ik hoop van niet….

  Peter

  • Hoi Peter, helaas is dit een vorm van struisvogelpolitiek 🙁 Dit gaat bij de hedera niet op. Hij zal vroeg of laat weer uitlopen. Je zult hem met wortel en al uit moeten roeien. Succes!

   • Hoi linda,

    Fijn dat je reageert, ik heb wel veel wortels nog weggehaald, maar niet alles 🙁

    Hoe krijg ik die restanten dan nog het beste weg?

    Peter

    • Ha Peter, we denken dat er nu niets anders opzit dan afwachten. Misschien heb je het wel zo grondig gedaan, dat er niet veel meer bovenkomt. Dat is sporadisch weleens het geval. Komt er wel wat boven, dan kun je net zo lang de groene uitlopers wegknippen (tot onder de grond), tot de plant uitgeput is.
     Het gaat je zeker lukken! Groeten van Albert Jan en Linda

     • Je hebt ook een poeder (wortel weg) dat geschikt is om boomwortels te verpulveren. Zou dit ook helpen?

 7. Hallo, we hebben een klimpo op betongaas wel 20 jaar oud hier zit heermoes en 7 blad doorheen de heermoes kan bestreden met kalk maar is dat geen probleem voor de klimop? Gr nico

  • Hoi Nico, klimop kan wel tegen een stootje. Of hij ertegen kan, is dus afhankelijk van hoeveel kalk je gebruikt. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 8. Hallo, wij hebben een hedera heg aan de zijkant van het huis van denk wel 1 meter breed. Gigantisch ding (slecht onderhouden door vorige huiseigenaar). Hoe krijg ik hier weer een beheersbare heg terug? Tot hoe ver / breed kan ik terugsnoeien? Dank!

  • Hoi Caspar, hedera kun je goed terugsnoeien tot het dikke hout. Doe dit in september of april bij bewolkt weer. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

   • Hoi, onze klimop zit tegen de gevel. Ik snoei ‘m vaak zodat hij niet hoger dan ‘n meter of 4 hoog gaat. Hij zit er nu zo’n 10 jaar maar hij heeft nu enorme bladuitval…
    Is hier een rede voor? Een klimop aan de andere kant van de tuin is 1 1/2 jaar geleden helemaal bruin geworden en doet het nog steeds niet.
    Heb je misschien tips?

    • Hoi Coert, de reden hiervoor zou de droogte van de afgelopen twee jaar kunnen zijn. Vlak langs een muur is het vaak extra droog. Ons advies om in de zomer extra water te geven. Ga zeker met een heggeschaar langs de muur om het oude blad te ‘scheren’. Dat oogt na het uitlopen van het nieuwe blad frisser. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 9. Ik vind klimop een prachtige bodembedekker. Zeker in mijn tuin die heel erg beschaduwd is, kleedt het erg aan. Wel heb ik gemerkt dat er inderdaad graafwerkzaamheden nodig zijn om het in toom te houden. Ik ben wel blij met de tips m.b.t. de boom. De klimop is namelijk nu de notelaar aan het aanvallen.

 10. Mijn klimop groeit tegen een (lelijke) scheidingsmuur met de buur. 6m hoog. Mijn buur ziet deze plant liever niet over zijn plat dak kruipen. Maar jaarlijkse snoei op 6 m hoogte over breedte 15 m is lastig (ook omdat er heel wat struiken staan die plaatsen ladder bemoeilijken). Kan je de groei van de klimop stoppen door op bepaalde hoogte bvb een houten lat dwars op de gevel te bevestigen (en zorgen dat hij niet tussen muur en lat kan)? Of is dit mission impossible?

  • Hoi Wilfred, er is niet veel dat de hedera tegenhoudt om overheen of doorheen te groeien. Ook over die houten lat zal de plant wel heen gaan groeien… Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*