klimroos bloei

Klimrozen snoeien in maart (voorjaarssnoei)

In het najaar heb je de klimroos ingekort om je roos te beschermen tegen sterke wind. In maart is het tijd om je klimroos echt te snoeien. Dan let je ook op de hoeveelheid ogen vanaf de gesteltak, iets waar je in de herfst niet zo precies naar kijkt.

Klimroos snoeien voor meer bloemen

Klimrozen snoei je zodat de plant minder scheuten heeft. Als je snoeit krijgt de plant minder scheuten, maar meer bloemen. Door te snoeien rem je de groei van de scheuten, zodat de energie naar de bloemen gaat.

Gesteltakken

Gesteltakken zijn de takken die twee of drie jaar meegaan. Je snoeit de scheuten tot op 10 centimeter van de gesteltak. Dat zijn ongeveer 2 tot 3 ogen. Deze ogen lopen in maart of april uit, waarna de roos aan deze scheuten zal bloeien. Goed om te weten: gesteltakken bloeien niet, de uitlopers van gesteltakken wel.

klimroos rozen bloemen

Oude takken weghalen

Eens per twee of drie jaar haal je in het voorjaar een van de oude takken van de klimroos bij de grond weg. De plant zal van onder weer uitlopen. Als je dit niet doet, krijg je langgerekte scheuten die alleen bovenin bloeien.

Snelgroeiende klimrozen

Er zijn ook nog snelgroeiende klimrozen, de ramblers. Deze groeien zo’n vijf tot 10 meter, en zijn meestal niet doorbloeiend. Ze groeien bijvoorbeeld in een oude appelboom. Deze klimrozen kun je niet snoeien, daar kom je niet bij. Je hoeft ze ook niet te snoeien. De roos bloeit in de zomer kort maar wel uitbundig. Geniet vooral van die bloei. Haal het dode hout eruit waar je erbij kunt. Overwoekert de roos de boom? Dan kun je een van de hoofdtakken doorzagen, om de boom zo licht en lucht te geven.

Heb je vragen over het snoeien van klimrozen? Laat ze achter in de reacties.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*