passiebloem winter

Knip je passiebloem niet af in het voorjaar!

Ziet je passiebloem er in het voorjaar uit alsof hij dood is? Wees niet te rigoureus in je tuin: de passiebloem moet je niet zomaar afknippen. Als je passiebloem niet bevroren is, zal hij weer opnieuw uitlopen. Wacht eventjes en je ziet allemaal mooie pluimpjes verschijnen.

Je passiebloem lijkt dood

Dat uitlopen begint pas half mei, vandaar dat je weleens het gevoel zou kunnen hebben dat je plant dood is. Zelfs als je even over het hout krabt, lijkt hij dood. Je zult misschien denken: wat een lelijk, kaal ding. Maar wees geduldig! Als je hem eenmaal ziet uitlopen, is hij ook zo weer in bloei. Passiebloem groeit namelijk als een gek!

passiflora winter

In het voorjaar komen (als het goed is) nieuwe blaadjes en groeischeuten aan de bestaande plant. Houd dat goed in de gaten. Loopt een deel van de plant niet uit, dan zal dat afsterven. Dus pas op het moment dat er nieuw blad en groen aan de plant zou moeten komen, kun je zien welk deel je weg kunt snoeien.

Passiebloem snoeien

Natuurlijk kun je de passiflora wel snoeien als je hem te groot vindt worden. De plant kan behoorlijk wild groeien, met veel zijscheuten. Het is ook goed om de zijscheuten er af en toe af te halen. Daar heb je vrij weinig aan, ze kosten alleen energie. De hoofdstengels moet je wel laten zitten, want het liefst heb je een stevige hoofdstengel die veel bloemen levert. Snoeien doe je ongeveer half april, als er geen strenge vorst meer voorspeld is.

Ook moet je de passiebloem bemesten. Doe dit zo rond maart of april. Dan kan de plant er weer goed tegenaan!

 

21 Comments

  1. zit op arme zandgrond. Heb de passieplant nog nooit bemest, maar hij groeit en bloeit als een gek. We hebben een paar stammen van 2m hoog, die niet doodvriezen (de bladeren wel). Gaat over de volle lengte weer uitlopen. Staat in een hoek tussen keuken en kamer, op het Z., dus geen oosten- en noordenwind en veel zon.
    Het meest verbazingwekkend zijn de ondergrondse uitlopers. Al een flink wat jaren geleden kwam er iets op aan de andere kant van de keukendeur. Moet dus onder het bordesje van 1m. door gegroeid zijn. Volgend jaar idem onder het bordes van de openslaande tuindeuren door, 2m. Jaar daarop onder het pad en bordertje daar weer naast, 1 1/2m.
    Een jaar of 5 geleden zag ik aan de andere kant van de keuken iets opkomen dat toch echt alleen maar een passiebloem kon zijn. Was dus onder de keuken doorgegroeid, 4m breed, en 60 cm diep (onder de funderingen door). 2 jaar geleden is daar het pad daarnaast aan toegevoegd, dus nog eens 1 1/2 m.
    De stekjes graaf ik braaf uit en verblijd er familie, vrienden en kennissen mee. Ze komen elk jaar weer terug.

  2. tja dat is fraai Albert. op mijn balkon 4e hoog achter op het oosten alleen in de ochtend zon maar wel licht overdag door weerkaatsing van het gebouw tegenover mij lopen de 3 passiebloemen nog steeds niet uit. vorig jaar ook laat en toen liepen ze flink uit alle drie, maar nu… brrr. komt dat door de vorst van maart/april, zijn ze bevroren of moet ik nog meer geduld hebben? inderdaad wat Linda schrijft ze lijken dood als een pier, niets te zien.

    • Hoi Cees, helaas is Albert Jans passiebloem dit jaar ook niet uitgelopen. Hij had nu zeker al groen moeten zijn. De strenge vorst heeft toch meer gedaan dan we hadden gewenst. Gelukkig had hij vorig jaar nog een stekje genomen en in de kas overgehouden. Het lijkt erop dat er voor jou niets anders opzit dan een nieuwe passiebloem te kopen helaas.

    • Hoi Anneke, staat je passiebloem in een pot of in de grond? Het enige wat je kunt doen is voorlopig geen water geven. Staat hij in een pot, kijk dan even of er ook gaatjes onderin zitten, zodat overtollig water weg kan lopen. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  3. Hallo, ik heb stekjes van mijn passiplant genomen en die staan nu buiten inde een pot en groeien. Hoe moet ik deze laten overwinteren? Volgend jaar zal de passiplant verplaatst gaan worden dus heb voor de zekerheid wat stekken genomen.

    • Hoi Lisette, de passielant kun je laten overwinteren door de pot naar binnen te halen. Staat de plant buiten beschut, dan moet hij ook kunnen overwinteren met wat afdekmateriaal eroverheen, zoals blad, afgeknipt gras en stro. Afgelopen winter zijn wel veel passiebloemen doodgegaan door de strenge vorst.
      Succes!

  4. Ik heb een volks tuin in kas en daar heb ik een passie flora staan begin dit jaar geplant.. maar vind hem daar toch niet goed staan omdat ik er aan de andere kant niet bij kan komen… kan ik hem verplaatsen? En wanneer is dat dan het beste tijd ervoor?

    • Hoi Sandra, je kunt de passiebloem in oktober of november verplaatsen. Dat kan deze plant wel aan. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

  5. Hoi Sandra,mijn passiebloem groeit dus ook idioot hard.De laatste bloemen nu weg, dus heb m wel wat ingekort. Helaas komen er wel vruchten aan maar zijn met lucht gevulde balletjes, hoe komt dat? Dit is zn eerste jaar.Ik zal m in de winter zeker afdekken, hij is erg mooi met die vele blauwe bloemen.Mijn cornish rex kat is trouwens verzot op de knoppen, die eet ze helemaal op. Zal wel geen kwaad kunnen, wsl rustgevend? Groetjes, Caro

    • Hoi Caro, wij hebben ook een passiebloem waar alleen maar lege bolletjes aan komen. Hoe dat komt: geen idee. Misschien onbevruchte bloemen? Maar de bloemen alleen zijn al zeer de moeite waard. Groeten, Albert Jan en Linda

  6. Hoi Linda, Albert-Jan,
    Onze passiebloem staat nu voor het 3e jaar. 1e jaar groeide deze iets (ondanks eind april geplant). Vorig jaar wel uitgelopen met kleine blaadjes (doorsnee 4-5 cm) geen bloemen. Nu komen er weer kleine blaadjes te voorschijn? Wat gaat er mis?
    Aan de andere kant van de pergola staat een blauwe regen, ook het 3e jaar. Vorig jaar kleine trossen ong. 10 cm lang. Dit jaar niets zelfs geen blad.
    In het midden van de pergola staat een grote hortensia, deze bloeit en groeit volop. Aan de grond zou het niet kunnen liggen denk ik.
    We geven op tijd water, bemesten op tijd…
    Ik sta open voor advies.
    Vast bedankt.

    • Hoi Willy, wat jammer dat je passiebloem en blauwe regen niet zo uitbundig bloeien. De oorzaak is lastig te achterhalen. Dat de hortensia het goed doet, is inderdaad een indicatie dat de grond prima is. De standplaats is ook erg belangrijk: het liefste veel zon en niet te veel schaduw van bomen. Strooi je ook kalk in de winter? Dat zou nog een goede toevoeging kunnen zijn. Voor de dosering kijk je het beste op de verpakking. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  7. hoihoi,
    even een vraagje over mijn passiebloemen. Dit jaar geplant, tegen een schutting aan, staan op het zuiden, hele dag de zon. Ik heb er 2 geplant, waarbij de ene vol met bloemknoppen zit en de eerste bloemen ook bloeien. De andere groeit prima, maar er zit geen bloemknop in. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

    • Hoi Gerda, dit kan aan de soort liggen, sommige passiebloemen kost het meer tijd om in bloei te komen. Groeten, Albert Jan en Linda

  8. Hi Linda, ik heb een hele mooie passiflora van ongeveer 5 jaar oud. Hij heeft al een mooie dikke stam van zo’n 5 cm. Hij maakt elk jaar prachtige lange scheuten met heel veel bloemen. Ik heb in maart de oude scheuten afgeknipt. Nu loopt hij nog steeds niet uit. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Of moet ik nog geduld hebben?

    • Hoi Nicole, het is inmiddels te laat voor jou om hier nog wat aan te hebben, maar ons advies zou zijn geweest: heb geduld. Hopelijk is het goed gekomen. Groeten, Albert Jan en Linda

  9. Hi, mijn passiebloem heeft reeds 2 verhuizingen meegemaakt en is inmiddels al 25 jaar oud!
    Hij staat nu alweer 15 jaar op dezelfde plek in mijn huidige tuin(tje) en bloeit elk jaar weer uitbundig met veel bloemen en vruchten. Al 10-tallen mensen heb ik blij kunnen maken met stekken. Voor het eerst heb ik nu het zaad verzameld uit de rijpe vrucht (24-36 uur laten weken in lauwe melk om deze te laten weken) zodat ik deze dan in potjes aarde kan kweken en laten uitkomen, ik ben benieuwd.
    Groet Ellis

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*