krenten krentenboom

Krentenboom (amelanchier): traktaties aan de bosrand

Bij krenten denken mensen vaak aan een soort rozijn. Maar wist je ook dat er vruchten zijn die we krenten noemen, maar die er heel anders uitzien en ook anders smaken? Dat zijn de vruchten van de krentenboom, ofwel de amelanchier.

Dit soort krenten groeit dus gewoon in Nederland aan een boom. Deze boom bloeit in het voorjaar met heel mooie, witte bloemen. De bomen bloeien maar een paar dagen, daarna vallen de bloemen uit. Daarna volgen eind mei, begin juni, mooie rode besjes: de krenten.

krenten krentenboom

Krentenboom is een struik

Hoewel we in dit artikel ‘boom’ en ‘struik’ door elkaar gebruiken, is de krentenboom in feite een struik, een meerstammige struik. Hij wordt niet zo heel hoog, maximaal een meter of 4. Daarmee is hij heel geschikt om aan te planten in tuinen. In Drenthe en Overijssel zie je ze veel in de bossen.

De mooiste bloemen en vruchten vind je aan de bosrand

De plaats Ommen staat bekend om haar krentenbomen. Er zijn mensen die speciaal naar Ommen (en daarbij ook de Lemelerberg) komen om de bloei te bekijken. Een ware krentenbloesemtocht. Wil jij dat ook eens bekijken? Aan de bosranden waar de zon het meest bij de struik kan komen, zul je de mooiste bloemen en de beste vruchten ontdekken. Maar ook na de bloei- en vruchtperiode is de krentenboom prachtig. In de herfst kleurt het blad van de struik heel mooi bij naar echte herfstkleuren.

De krenten die donkerpaars geworden zijn, zijn rijp en heel lekker zoet. De lichtrode bessen kun je beter nog even aan de boom laten zitten. Dat wil zeggen: als de vogels je niet voor zijn.

krenten krentenboom

Goed krentenjaar

2018 was een goed jaar voor de krenten, er zaten enorm veel aan de struiken. Op mijn werk staan er verschillende langs het bos dat ik beheer (in Ommen). Af en toe een handje bessen tussen het werk door is dan een echte traktatie!

Als je de bessen graag wil verwerken, kun je er bijvoorbeeld bessensap, krentjebrij of compote van maken.

Let op: eet in een bos niet zomaar bessen van een struik, als je niet zeker weet welke struik dit is!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*