albert jan kas isoleren

Kuipplanten laten overwinteren

Planten die niet winterhard zijn, moet je naar binnen halen als de eerste nachtvorst begint. Dat is zo’n beetje eind oktober, begin november. Dan moeten ze binnen overwinteren.

Het gaat dan om pot- of kuipplanten, zoals citroengeraniums, citrusplanten, Franse geraniums, Afrikaanse lelies en crassula’s.

Er zijn natuurlijk ook knollen die de grond uit moeten, zoals canna. Dahlia’s laten wij de laatste jaren in de grond (maar we dekken ze wel af).

Temperatuur tijdens het overwinteren

De plek waar je de planten neerzet, is van belang. Het moet er vorstvrij zijn, maar ook niet té warm. Het liefst zet je de planten op een plek waar het een paar graden boven nul is: zo’n 6 of 7 graden Celcius. Dan staat de plant stil, is hij in winterslaap. Bovendien houden ziekten en luis wel van een graad of 10-11.

kuipplanten overwinteren

Luchtcirculatie

Een andere belangrijke voorwaarde is dat de lucht er circuleert. Bij een speciale kaskachel* kun je de temperatuur instellen. Wordt het te warm? Dan gaat de verwarming uit, maar kan de ventilator blijven draaien, puur voor circulatie. Is de temperatuur overdag boven nul? Lucht de ruimte dan goed. Op die manier voorkom je dat er condens in de ruimte komt en dat er schimmel gaat vormen.

Goede voorbeelden zijn een geïsoleerde kas (met kaskachel) of een serre waar de temperatuur in de winter niet onder nul komt. Eventueel kun je ook denken aan een berging of bijkeuken.

Het juiste moment

Wanneer je planten naar binnen moeten, is afhankelijk van de voorspellingen van nachtvorst. Bij heel lichte nachtvorst zullen de planten nog niet beschadigd raken. Het is belangrijk om het moment dat je je planten naar binnen haalt, zo lang mogelijk uit te stellen. Zo houd je de overwinteringsperiode zo kort mogelijk.

Kuipplanten weer wakker maken

Eind februari, begin maart is de goede periode om je planten weer ‘wakker te maken’ na het overwinteren (uit hun winterslaap!). Dat doe je door ze te verpotten.

strelitzia vorstvrij

Planten weer naar buiten

Als IJsheiligen is geweest, is de kans op vorst grotendeels voorbij. Dat is een mooie richtlijn om aan te houden: dan kunnen je planten weer naar buiten. Laat ze wel wennen aan de buitenlucht. Zet ze eerst overdag buiten in de schaduw, en ’s nachts weer binnen. Na een week kunnen ze buiten blijven.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*