Sedum spectabilis brilliant + lythrum mordens pink (kattenstaart) + lavatera 1024

Laat planten in borders elkaar steunen

Sommige planten zijn niet zo heel stevig. Je kunt dan ringen, bamboestokken, rijshout of gaas gebruiken om ze te ondersteunen, maar dat is nog niet altijd stevig genoeg. Waarom zoek je geen hulp bij andere planten, die van zichzelf al stevig staan en stevig groeien? Deze kunnen dan de slappere exemplaren ondersteunen!

steunende planten annabelle

Hydrangea annabelle

Hydrangea annabelle is een voorbeeld van een enorm slappe plant. Ik laat ze al door gaas groeien voor de stevigheid. Maar op den duur worden ze langer. Valt er dan regen, dan worden de bloemkoppen zwaar, en vallen ze om.

Soms zie je annabelle ook weleens tussen een haag. Denk je nu: handig? Helaas is dat toch niet ideaal. Als je de haag wil snoeien heb je een probleem, want dan kun je er niet bij. De plant staat immers in de weg! Daarnaast wordt de haag ook kaal aan de kant van de plant.

Daarom plant ik graag stevige planten rondom annabelle en andere planten die van zichzelf slapper zijn. Op die manier kunnen de stevige planten de slappere opvangen. Onder stevige planten versta ik planten die redelijk goed blijven staan, in weer en wind. En gelukkig worden de planten daar ook steeds meer op gekweekt.

persicaria amplexicaulis + hydrangea annabelle 1024

Annabelle met persicaria

Dit is een voorbeeld van annabelle met persicaria amplexicaulis. Zoals gezegd houd je de annabelle gewoon niet rechtop. Door de ronde bloeiwijze vind ik ze wel erg mooi, maar ze zijn te slap. Op deze plek (op m’n werk) heb ik de persicaria als weefplant er tussendoor geplant, en als rand naast de annabelle. Een groot voordeel van deze combinatie is dat het nauwelijks onderhoud kost. Snoei je de planten in het voorjaar, dan kun je ze wel jaren laten staan. Je hoeft ze niet op te nemen of te bemesten. Ik heb plekken waar ik al wel 20 jaar dezelfde persicaria heb staan – en ze doen het nog prima.

steunende planten sedum

Sedum als ondersteunende plant

In dit tweede voorbeeld zie je, van links naar rechts: sedum spectabilis brilliant, lythrum mordens pink (kattenstaart) en lavatera. Lavatera is redelijk stevig (maar je moet hem wel terugsnoeien als hij hoog is, dan wordt hij ‘bossiger’). De kattenstaart valt alle kanten op, deze plant is helemaal niet stevig van zichzelf. Sedum is dat dan weer wel. En ondanks de geringe lengte, is hij groot genoeg om de kattenstaart te ondersteunen – hij zou niet geschikt zijn voor annabelle. Dit is een mooie combinatie van planten, die in de nazomer bloeit.

Andere sterke planten

Andere stevige, sterke planten zijn bijvoorbeeld echinacea, rudbeckia en pluimhortensia. Pluimhortensia geeft in het eerste jaar na aanplant nog niet optimale steun, maar in het tweede of derde jaar zijn ze optimaal gegroeid en heel geschikt als steunplant.

Heb je een grote vasteplantenborder, zoek dan ook zeker planten uit die stevig zijn, en andere planten tot steun kunnen zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*