laurier verpotten

Kuipplanten verpotten: laurier

Al meer dan dertig heb ik twee laurierboompjes (Laurus nobilis), ik heb ze ooit op stam gekweekt. Eens in de zoveel jaar moeten ze in een nieuwe pot. Of ze zijn uit de oude gegroeid, of de pot is kapot gegaan door de groeikracht van de laurier. 

Dit is trouwens de laurier die je ook in de keuken kunt gebruiken. We schreven eerder eens een artikel over de verschillen tussen laurier en laurierkers. Van deze boompjes pakken we regelmatig blaadjes om mee te koken. 

Dit voorjaar was het weer tijd om de laurierboompjes te verpotten. Eigenlijk had ik dat al eerder moeten doen, maar je weet hoe dat gaat: andere dingen gaan dan weer voor (en er is zoveel te doen in de tuin). De kluit was helemaal volgroeid, met alleen maar wortels. Je zag bijna geen grond meer. Op de foto zie je trouwens ook nog een vetplantje dat ik in de pot laat groeien.

laurier verpotten kluit

Kluit snoeien of groter pot?

Nu is het niet zo dat je eindeloos grotere potten kunt gebruiken. Op een zeker moment worden ze dan zo groot dat je ze niet meer kunt tillen. Dan is het tijd om de kluit te snoeien. Bij deze boompjes is dat nog niet het geval, maar een volgende keer moet dat wel. 

Stap 1. Vorstbescherming

Allereerst heb ik een laag noppenfolie aan de binnenkant van de nieuwe pot. Deze folie geeft de wortelkluit in de winter bescherming tegen lichte vorst. Het zorgt voor een luchtlaagje tussen de kluit en de pot. Ook komt de kluit hierdoor niet tegen de binnenkant van de pot aan, en zal de pot daardoor minder snel barsten. Op de foto kun je zien dat ik de folie niet over de gehele bodem van de pot heb gelegd. Het water moet er immers wel uit kunnen lopen. 

laurier verpotten folie bodem

Stap 2. Scherf op de bodem

Vervolgens legde ik een scherf van een oude pot op de bodem van de pot, bij het gat. Dan loopt de potgrond niet zo gemakkelijk uit de pot, maar het water wel. 

Experiment

Bij wijze van proef heb ik bij de ene pot een laag kleikorrels (hydrokorrels) op de bodem van de pot gelegd, daarna een beetje potgrond, vervolgens de kluit van de plant, en dat weer aangevuld met potgrond. De kleikorrels moeten voor een betere waterafvoer zorgen, zodat de wortels van de laurier niet in het water staan. 

Bij de andere pot heb ik geen kleikorrels gebruikt, alleen potgrond. Ik wil kijken wat dit voor effect heeft, en of er verschil tussen de twee boompjes gaat komen. Ik doe dit om ervan te leren, we houden jullie op de hoogte!

laurier verpotten voor en na

Kroon snoeien

Voor boompjes die ruim 30 jaar oud zijn, zijn de stammen niet erg dik. Dat komt omdat ik de kroon elk jaar snoei. Dat remt ook de diktegroei van de stam. Je zou het kunnen vergelijken met bonsaigroei.

Laurier stekken

Bij laurier komen snel jonge scheuten (opschot) naast de stam op. Die knip ik altijd af. Je kunt ze ook met wortel en al uit de grond halen om nieuwe stekken te maken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*