lavendel

Lavendel snoeien

Lavendel, wie houdt er niet van? Wij krijgen een echt zomergevoel als de lavendel bloeit of als we de geur ruiken. Als de lavendel ongeveer is uitgebloeid, moet je hem gaan snoeien.

Lavendel snoeien in 2 stappen

Lavendel snoeien doe je in twee stappen: zodra hij is uitgebloeid, snoei je er een derde deel af. Dan kunnen er nog een paar bloemscheuten aan komen, maar echt opnieuw bloeien doet hij niet.

Daarna snoei je hem in het voorjaar heel kort. Doe je dit niet, dan veroudert je plant te snel. De lavendel verhout dan, en wordt van onderen kaal – hij komt ‘hoger op de poten’ te staan. Op die manier houd je geen mooie bos lavendel over. Wil je dat wel, dan zul je moeten snoeien, snoeien en nog eens snoeien.

De eerste snoei

Na de bloei haal je de bloemstengel en een klein stukje van de plant eraf. Op die manier komt er licht op de voet, waardoor er nieuwe scheuten van onderuit komen.

Na het snoeien ziet je plant er een stuk strakker uit. Eventueel kun je de planten dan bemesten.

De afgeknipte bloeistengels werden vroeger in de kledingkast gebruikt als geurverdrijver. Wil je de stengels drogen, dan kun je ze beter iets eerder knippen: zolang ze nog blauw zijn. Laat ze drogen op een donkere, winderige plek, dan verschieten ze niet zo snel van kleur.

lavendel munstead snoeien
Lavendula munstead

De tweede snoei

Na de eerste snoei groeit de plant weer aan en kan er hier en daar nog een bloem verschijnen. Als de winter voorbij is en er geen echte (nacht)vorst meer is, ga je dieper terugsnoeien. Je gaat zo ver dat het groene nog wel net zichtbaar is. Snoei je in het kale hout, dan sterft de plant af.

Het is lastig om hier een precies tijdstip voor te geven, zelf doe ik het op gevoel. Zo rond eind maart moet het toch wel gebeuren.

Bemesten met speciale mest

Na de tweede snoei bemest ik de lavendel met speciale lavendelmest. Als ik deze specifieke mest niet gebruik, heb ik weinig succes met de lavendel. Het lijkt er dus op dat lavendelmest geen verkooptruc is, maar echt werkt.

De lavendel op de coverfoto is Hidcote

6 Comments

 1. Prima Tip, ik ga er mee aan de slag, mag van mij nu eind maart zijn.
  Ik ben dol op lavendel! Als je het in Frankrijk koopt kijk dan in de zakjes. Door de blauwe
  Verpakking lijkt het dat je verse bloemetjes hebt….. maar dit is oud!!!
  Dus geurt nauwelijks en ziet er “grijs” uit is dus oud!!!
  Ik gebruik het in zakjes, leg dit tussen het beddengoed!

  • Bedankt voor je reactie Suzan, leuk dat je iets achterlaat. Wij houden ook enorm van lavendel, zo’n heerlijke geur! Groetjes, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*