leeuwenbekjes snijbloemen

Nostalgische plant: leeuwenbekjes (antirrhinum)

Leeuwenbekjes zijn zeker een van mijn favoriete nostalgische zomerbloeiers. Je hebt ze in allerlei kleuren: van licht- tot donkergeel, oranje, allerlei tinten rood en paars. Ik kweek ze heel graag zelf op, en laat je in dit artikel zien hoe je ze het beste kunt verzorgen.

leeuwenbekjes

Leeuwenbekjes zaaien

Het zaad van de leeuwenbek is erg klein, het is haast zo fijn als gemalen peper. Daardoor is het wat moeilijker om ze niet te dicht op elkaar te zaaien. Probeer het wel, want uitdunnen nadat ze zijn opgekomen is wat lastiger. De planten hebben een soort penwortel, waardoor verplanten niet altijd succesvol is.

Leeuwenbekjes kun je in maart binnen voorzaaien en zaai je eind april in de volle grond. Let na het zaaien op de planten om de leeuwenbekjes heen. In het begin zijn het best wel tere plantjes, waardoor ze gemakkelijk verdrukt raken door de groeikracht van ander ‘plantengeweld’.

leeuwenbek rood

Zijn ze eenmaal aan het groeien, dan gaat het snel. Afhankelijk van wanneer je gezaaid hebt, komen ongeveer eind juni de bloemknoppen tevoorschijn. Er schiet een bloeistengel naar boven. Deze eerste bloei knip ik altijd af voor op de vaas. Daarna gaat de plant breder uitgroeien, en krijg je in de loop van de zomer veel meer bloemen.

De beste omstandigheden voor de leeuwenbek

Leeuwenbekjes staan het liefst op voedzame grond in de volle zon. Geef bij droogte flink veel water. De grond waar je de leeuwenbek zaait, kun je beter niet te veel (extra) bemesten. Dan krijg je slappe planten die snel omvallen.

De hogere soorten hebben steun nodig. Doe dit op tijd, anders vallen ze om. Als je de uitgebloeide bloemen verwijdert, bloeit de leeuwenbek langer door.

leeuwenbekje meerkleurig

Leeuwenbek blijft over

De laatste jaren hebben we geen winterse temperaturen meer gehad, en dat is in de plantenwereld goed te merken. Net zoals de goudsbloem wordt de leeuwenbek meer en meer een overblijvende plant. Dat is dan wel een leuke bijkomstigheid: daardoor hoeven we in het voorjaar na de bloembollen niet zo lang op bloeiende planten te wachten.

Eind mei, begin juni hebben we al volop bloeiende leeuwenbek, voorheen was dat wel vijf of zes weken later. Nu heb ik ze al in mei gesneden voor op de vaas.

leeuwenbekje

Van de bloemen kan ik echt blij worden. Het zijn prachtige bloemen – vooral van dichtbij. Een mooi moment vind ik als een hommel nectar komt halen. De hommel kruipt helemaal in de bloem, en een deel van de bek valt op de rug van het insect. Op deze manier brengt de hommel stuifmeel naar een buurplant, en zorgt hij voor bestuiving. De natuur zit zo mooi in elkaar!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*