lelietje-van-dalen bloemen

Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis)

Het bekende lelietje-van-dalen is een makkelijke bodembedekker. Als de plant eenmaal is aangeslagen, vormt het een prachtig tapijt.

Van bloemen naar bessen

Lelietje-van-dalen heeft mooie witte klokvormige bloemetjes, die bloeien in mei en dan een heerlijke geur verspreiden. Deze bloem is populair in bruidsboeketten, en de geur in de parfumindustrie. Na de bloei verschijnen er af en toe bessen: eerst groene, de in de herfst verkleuren naar oranje.

lelietjes-van-dalen in tuin

Beste plek: in het bos of de halfschaduw

Het is een echte bosplant, die het liefst in de (half)schaduw staat. Ook kan de plant ook in de volle zon staan, maar dan bloeien de bloemen minder lang door.

En in een humusrijke bodem, zoals bosgrond, zullen de planten voller groeien en krijgen ze ook iets grotere en vollere bloemen. Dan kunnen de planten ongeveer 20 tot 25 centimeter hoog worden.

Woekerende plant

De plant vermeerdert zich door zijn ondergrondse wortelstokken. Daardoor kan hij flink woekeren, als je hem niet in toom houdt. Om te voorkomen dat hij de hele tuin doorwandelt, kun je een wortelbegrenzer of anti-worteldoek* gebruiken. Zelf heb ik hem al jaren in de tuin staan, en dat werkt prima.

lelietje-van-dalen bessen

Lelietjes-van-dalen zijn giftig

Een ander nadeel is dat de plant in zijn geheel giftig is. Let dus op met (kleine) kinderen.

Tegenover de nadelen staat dan wel dat deze bodembedekker onkruid onderdrukt, er prachtig uitziet en heerlijk ruikt.

Onderhoud

Qua onderhoud heeft de plant weinig nodig. Je kunt eventueel compost toevoegen aan de grond. Het loof sterft af in de winter, wat je gewoon kan laten zitten. In het voorjaar groeit de plant daar weer overheen.

Lelietjes-van-dalen verplaatsen

Wil je de planten verplanten? In de herfst of winter kun je stukken uit het ‘tapijt’ steken met een sterke steekschop. Dit doe je altijd als de plant in rust is, dus niet in het voorjaar of de zomer.

Wat vind jij van het lelietje-van-dalen?

Lelietjes van dalen
*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

One Comment

  1. prachtig en probleemloos plantje. Staat al jaren en breidt zich nog steeds meer uit, zonder dat ik iets doe. Groeit nu ook het gazon in, maar daar wordt hij gewoon weggemaaid. Staat op zandgrond onder struiken in halfschaduw.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*