leucothoe border2

Leucothoe scarletta: waardevol in de winter

Dit wintergroenblijvende struikje is een ideale bodembedekker. In het voorjaar en de zomer heeft leucothoe scarletta frisgroen blad. Vanaf de herfst kleuren de taaie, leerachtige blaadjes mee met andere planten, naar mooi rood in de winter.

Groen in de winter? Slecht teken!

Het grappige is dat hij juist hoort te verkleuren. Blijft hij in de winter groen, dan is dit een slecht teken. Dan kwijnt hij als het ware weg. Dit is vaak het geval als hij in de verdrukking komt en te weinig licht krijgt. Zet hem dus niet op een te donkere plek!

leucothoe blad

Leucothoe is makkelijk te snoeien

Leucothoe kun je makkelijk snoeien met de heggenschaar. Je hoeft hem niet per se te snoeien, maar als je er elk voorjaar 5 centimeter afhaalt, vertakt hij heel mooi. Op die manier krijg je een mooie, dichte groeiwijze. De planten op de foto zijn wel gesnoeid. Zeker ook omdat ze anders te hoog zouden worden in verhouding met de andere planten.

Combineer hem met zuurminnende planten

Omdat leucothoe een zuurminnende plant is, kan hij heel goed gecombineerd worden met heide (bij ons staat hij in de heidetuin), rododendrons, skimmia of camelia. Vooral de combinatie met andere planten maakt hem interessant. Pas aan het begin van de winter zie je de echte meerwaarde van deze plant: als alles kaal is, heeft deze nog een heel mooie kleur. Dat maakt hem een waardevolle bodembedekker.

leucothoe border3
De border van de bovenkant bekeken

Leucothoe houdt niet van droogte

Bemest de leucothoe eens per jaar met een zuurminnende meststof. Neem bijvoorbeeld mest voor rododendrons of azalea’s. Meng je een flinke laag turf door de grond rondom de plant als je hem in de grond zet, dan droogt de bodem niet uit. Dat is van belang omdat de plant heel fijne haarworteltjes heeft, die niet van droogte houden. Zulke wortels blijven namelijk aan de oppervlakte, en hebben niet de mogelijkheid om diep in de grond op zoek te gaan naar water. Is de plant eenmaal flink dichtgegroeid, dan hoef je je er niet meer druk om te maken. Dan zorgt het blad ervoor dat de zon de grond niet meer kan uitdrogen. Dan zorgt de plant dus voor zichzelf!

leucothoe border

Je hebt deze plant in meerdere varianten. Zo zijn er hogere soorten, die groeien als heesters. Het kan heel lang duren voordat je die op gang hebt. Op m’n werk kostte dit jaren.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*