Luis op de pannenkoekenplant (pilea peperomioides): lelijk, gekruld blad

Luis op de pannenkoekenplant (pilea peperomioides): lelijk, gekruld blad

Zijn de blaadjes van je pilea een beetje misvormd of bobbelig geworden? Dat is jammer, want de sierwaarde van de plant zit ‘m juist in het mooie blad. De oorzaak is dan waarschijnlijk luis of spint. Gelukkig kun je dit oplossen!

Zo ziet luis op een pannenkoekenplant eruit

Luis is te herkennen aan de heel kleine, lichtgroene beestjes. Ze zijn zo groot als een speldenprikje. Daarbij komt ook nog dat de kleur hetzelfde is als het jonge groene blad, dus het valt niet erg op. Zijn je ogen niet meer de jongste, dan zul je misschien een leesbril op moeten zetten om ze te kunnen zien. Je vindt luis vooral op het jonge blad, dat nog niet is uitgevouwen – of nog bezig is met uitvouwen. Dat blad is nog zacht, waardoor ze de voedingsstoffen kunnen opzuigen. Het resultaat: misvormde bladeren. Bij het oude blad zul je niet snel luis aantreffen.

Spint is zelfs nog kleiner, en ziet eruit als een witte waas op het blad.

luis pilea 1024

Water en groene zeep

Er bestaan natuurlijk (biologische) middelen waarmee je je plant kunt beschermen tegen luis en spint. Toch geven we je ook graag een ‘grootmoeders trucje’: een oplossing van water en groene zeep. Los ongeveer een theelepel groene zeep op in een liter water, en besproei je plant daarmee. Daar houdt luis en spint absoluut niet van (al is het allicht iets minder afdoende dan een speciaal middel).

Al je planten behandelen

Deze behandeling herhaal je na een week. Eitjes van de luizen die je hebt besproeid kunnen nog weer uitkomen – als je twee keer sproeit, heb je de tweede generatie ook te pakken. Daarna zou de plaag voorbij moeten zijn. Ook is het belangrijk om je andere planten te behandelen, zelfs als ze geen tekenen vertonen van luis of spint. Het is zeer besmettelijk.

pannenkoekenplant gekruld blad

Blad wegknippen

Pas als er weer gave, mooie bladeren aan de plant groeien, is de plaag voorbij. Dat is het moment dat je zonder mededogen al het slechte blad weg kunt knippen. Je zult zien dat de plant opknapt.

Bij de juiste verzorging vormt zich snel weer nieuw blad. Belangrijk is om regelmatig plantenvoeding te geven – zeker twee keer per maand, maar in de zomer misschien nog wel vaker. Goede voeding zorgt voor een sterke plant, die een betere weerstand tegen luis en spint heeft.

18 Comments

 1. Mijn plant staat niet in de zon wel op een lichte plek en krijgt 1x per week water en ik draai hem regelmatig maar ik heb steeds droge bruine randjes aan een aantal bladeren. Wat zou ik kunnen veranderen?!

 2. Elizabeth

  Hallo, handig artikel! Ik heb nog wel een paar vragen. Er wordt aangegeven om ook de andere planten te behandelen, geldt alleen voor andere pannenkoekenplanten of ook bijv de begonia’s en monstera’s die aanwezig zijn in de huiskamer? En kan zo’n behandeling al sneller dan na een week? Ik heb mn plant afgelopen vrijdag bespoten, maar zie dat er nog luis zit. Kan ik dan beter alweer spuiten met water en zeep? Volstaat trouwens ook afwasmiddel? Dat las ik ook ergens. Alvast bedankt!

  • Hoi Elizabeth, gebruik geen afwasmiddel! Behandel de planten ook niet te snel op elkaar met zeepwater, dan gaat de plant het zeker niet redden. Als er nog luis op op zit, kun je het blad proberen schoon te spuiten met een krachtige waterstraal. Focus vooral op de onderkant van het blad. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 3. Hallo! Mijn pannenkoek doet het heel goed maar groeit nu een beetje naar 1 kant toe. Hij heeft niet in de zon ofzo gestaan en 1 blad is ook helemaal gedraaid. Wat kan ik er aan doen om deze mooi te laten groeien allemaal een beetje verdeeld? Is her handig om met stokjes te ‘helpen’?

  Bedankt alvast! Groetjes Janne

  • Hoi Janne, het is verstandig om de plant regelmatig een kwartslag te draaien. Ook al staat hij niet in de zon, veel planten krijgen van één kant licht, en ze groeien nu eenmaal naar het licht. Je kunt ook (bamboe)stokjes gebruiken om hem te steunen. Veel succes!

 4. M.C Kopijn

  mijn pannenkoek plant had opeens piepkleine witte beestjes op de bladeren. Heb een behandeling gegeven met Pokon bladluis maar nu zijn de bladeren helemaal lelijk met bruine plekken kan wel janken kreeg net allemaal stekjes. Wat nu😣

  • Hè, wat zonde! 🙁 Ik zou even rustig afwachten en je plant goed blijven verzorgen (lees hier onze tips). De pannenkoekenplant is heel sterk, die komt hier vast wel weer bovenop. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 5. De luis is al maanden weg, maar de gekrulde bladeren blijven komen. Zou het ook nog een andere oorzaak kunnen hebben?
  Groet!

  • Hoi Manou, het is belangrijk om je plant erg goed te verzorgen na de luisbehandelingen. Geef je de plant wel genoeg voeding?

 6. Hey! Een vraagje: ik heb onlangs een Pannenkoekenplant gekregen.
  Nu heeft “Caroline” (want zo heet ze nu) witte korreltjes op de onderkant van haar blad. Ik kan ze wegvegen. Ik heb ook de indruk dat het vooral op plaatsen is waar de zon op schijnt. Ik denk niet dat het de luis is of misschien toch wel??? (Heb er een foto van)

  • Hoi Cristine, het kan kalk zijn uit het leidingwater, dat via de huidmondjes naar buiten komt. Dit is niet erg. Eventueel kun je het gietwater eerst even koken en na het afkoelen gebruiken. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

   • eerst had ik een mooie volle plant, tot dat 1 voor 1 de stengels van de stam loskwamen(eerst bruin tussen stengel en stam, erna vallen ze af) nu zijn enkel de bovenste jonge bladen overgebleven. de pot van diameter 25 cm en 15 cm hoogte staat op een plaats waar de zon niet aankan maar wel veel lichtinval is. 1x per week krijgt ze water en sproei nu en dan op de bladeren hoe komt het dat alle steeltjes afvallen?

    • Hoi Jonas, zo te lezen verzorg je je plant goed, vooral het sproeien is ook erg goed. De winterperiode is een moeilijke tijd voor planten, meestal is bladval een indicatie van te veel water of een verandering van de omstandigheden. Bij mij thuis heeft mijn pilea er ook last van: waarschijnlijk doordat er flinke temperatuurschommelingen zijn in de winter (mijn huis heeft geen constante temperatuur) en door tocht. Eventueel kan het ook luis zijn, maar dat kun je zien aan de onderkant van het blad. Wat je nog zou kunnen proberen is om je plant op een koele kamer te zetten, zoals je slaapkamer. Het gaat wel even duren voordat je plant erbovenop is, helaas. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 7. Hoi. Onze pannenkoekenplant heeft witte korreltjes aan de onderkant van het blad. Harde korreltjes. Toch geen bladluis ?

 8. Hoi ik lees zojuist met veel plezier je artikel over de pannenkoekenplant en verzorging daarvan.
  Nu is het bij mijn pannenkoekplantjes zo dat er steeds rouwvliegjes op af komen, ik heb al veel geprobeerd om er van af te komen;
  Nieuw potgrond, andere pot, andere standplaats,
  De plantjes groeien ook niet zo goed.
  Wat ik nog doen?
  Een verdrietige plantjes moeder.

  • Hoi Carolien, helaas hebben we geen ervaring met rouwvliegjes en planten. Als het goed is, trekken de planten geen insecten aan. Waarschijnlijk is het de potgrond. Geef je misschien te veel water? Is de grond erg vochtig? Kan het water weglopen (gebruik je containerpotten?)? Het vervangen van de potgrond is een goed idee, want de vliegjes schijnen eitjes te leggen in de potgrond. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*