Luis op de pannenkoekenplant (pilea peperomioides): lelijk, gekruld blad

Luis op de pannenkoekenplant (pilea peperomioides): lelijk, gekruld blad

Zijn de blaadjes van je pilea een beetje misvormd of bobbelig geworden? Dat is jammer, want de sierwaarde van de plant zit ‘m juist in het mooie blad. De oorzaak is dan waarschijnlijk luis of spint. Gelukkig kun je dit oplossen!

Zo ziet luis op een pannenkoekenplant eruit

Luis is te herkennen aan de heel kleine, lichtgroene beestjes. Ze zijn zo groot als een speldenprikje. Daarbij komt ook nog dat de kleur hetzelfde is als het jonge groene blad, dus het valt niet erg op. Zijn je ogen niet meer de jongste, dan zul je misschien een leesbril op moeten zetten om ze te kunnen zien. Je vindt luis vooral op het jonge blad, dat nog niet is uitgevouwen – of nog bezig is met uitvouwen. Dat blad is nog zacht, waardoor ze de voedingsstoffen kunnen opzuigen. Het resultaat: misvormde bladeren. Bij het oude blad zul je niet snel luis aantreffen.

Spint is zelfs nog kleiner, en ziet eruit als een witte waas op het blad.

luis pilea 1024

Water en groene zeep

Er bestaan natuurlijk (biologische) middelen waarmee je je plant kunt beschermen tegen luis en spint. Toch geven we je ook graag een ‘grootmoeders trucje’: een oplossing van water en groene zeep. Los ongeveer een theelepel groene zeep op in een liter water, en besproei je plant daarmee. Daar houdt luis en spint absoluut niet van (al is het allicht iets minder afdoende dan een speciaal middel).

Al je planten behandelen

Deze behandeling herhaal je na een week. Eitjes van de luizen die je hebt besproeid kunnen nog weer uitkomen – als je twee keer sproeit, heb je de tweede generatie ook te pakken. Daarna zou de plaag voorbij moeten zijn. Ook is het belangrijk om je andere planten te behandelen, zelfs als ze geen tekenen vertonen van luis of spint. Het is zeer besmettelijk.

Blad wegknippen

Pas als er weer gave, mooie bladeren aan de plant groeien, is de plaag voorbij. Dat is het moment dat je zonder mededogen al het slechte blad weg kunt knippen. Je zult zien dat de plant opknapt.

Bij de juiste verzorging vormt zich snel weer nieuw blad. Belangrijk is om regelmatig plantenvoeding te geven – zeker twee keer per maand, maar in de zomer misschien nog wel vaker. Goede voeding zorgt voor een sterke plant, die een betere weerstand tegen luis en spint heeft.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*