De naam van deze plant zegt het al: het maarts viooltje bloeit vroeg in het voorjaar. Ze trekken dan ontzettend veel insecten en bijen: de nectar is erg welkom zo na de winter.
Heerlijke geur
Maarts viooltje heet ook wel viola odorata. Dat odorata slaat op de geur (odeur): de blauwe bloemen ruiken namelijk heerlijk!
Deze bodembedekker kruipt over de grond en wordt zo’n 5 centimeter hoog. Hij mag dan wel klein zijn, hij is ook erg sterk: deze plant roei je niet zomaar uit. Hij groeit en vermeerdert zich met ondergrondse wortelstokken. Desondanks is het geen enorme woekeraar, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.
Maarts viooltje houdt van deze plek
Maarts viooltje groeit graag in de schaduw, op een kalkrijke, leemhoudende en humusrijke grond. Je hoeft de plant niet zoveel aandacht te geven. Dat doe ik namelijk: ik laat hem opkomen waar hij opkomt en laat hem daar lekker staan.
Hoe beter bemest = hoe beter de bloei
Maar geef je de plant wél wat meer aandacht: dan zou je hem het beste vooraan in een border kunnen zetten. Let ook op dat andere planten er niet overheen groeien. Hoe beter je de plant bemest, hoe meer bloemen hij geeft. Dat kan prima met organische mest of gedroogde koemest.
Ook zou je een heel veldje met deze bloemen kunnen laten begroeien (met bijvoorbeeld een paar solitaire planten erin). Dan heb je in het voorjaar een mooi veld vol bloemen.
Het blad is een beetje saai
Als de bloemen uitgebloeid zijn, dan blijft er helaas wel wat saai blad over. Het hoogtepunt voor het maarts viooltje is dus echt in het voorjaar. Na het uitbloeien ontstaan kleine, ronde bolletjes, de zaaddozen. Die kunnen losspringen, en het komt ook voor dat dieren de bolletjes verspreiden. Dat is een tweede manier waarop de plant zich vermeerdert.
Maarts viooltje scheuren & stekken
Als het maarts viooltje te lang op dezelfde plek staan, dan wordt de plant in het midden kaal en sterft het daar af. De groei gaat verder aan de randen. Zie je dit gebeuren, haal de plant dan uit de grond, scheur hem en plant de goede delen opnieuw, in bemeste grond. Dit kun je goed in augustus of september doen, zodat de planten voor de winter nog mooi kunnen aangroeien. Het klinkt overigens simpel, maar het is wel een arbeidsintensief klusje.
Als je de plant wil stekken, dan kun je gewoon een stukje van de plant met wortel en al afknippen en dat opnieuw planten. Simpel zat!