magnolia genie knop

Magnolia verzorgen: dit moet je weten

De magnolia is een prachtige, waardevolle boom. Bloeiende magnolia’s zijn een hoogtepunt voor ons voorjaar. De vroege bloeiers beginnen in maart, de latere bloeien in april en begin mei.

De magnolia heeft meestal maar weinig last van ziekten en plagen. Dat betekent dat je niet heel veel hoeft te doen om hem gezond te houden.

Bemesten

In het voorjaar, voor de bloei, bemest je magnolia met een organische meststof. Om de bloei te stimuleren kun je in de zomer (juni) de boom ook nog licht bemesten. Je kunt hiervoor goed rododendronmest gebruiken. Net zoals rododendrons houden magnolia’s van een zure bodem.

magnolia rozewit

Vocht

Omdat magnolia niet zo diep wortelt, is het belangrijk dat de grond niet te snel uitdroogt. Als je de boom plant is het verstandig om tuinturf door de grond te mengen, dat houdt het vocht beter vast. Ook daarna kun je af en toe wat tuinturf rondom de stam van de boom verspreiden.

Spit nooit in de grond rondom de magnoliavoet, dan beschadig je al snel wortels. Om die reden heb ik bloembolletjes geplant onder de boom. Dan ga je er niet per ongeluk spitten – als je weet dat ze er staan.

Snoeien

Om de mooie, natuurlijke vorm van de magnolia te behouden, kun je hem beter niet te veel snoeien. De boom kan er op zich wel tegen. Moet je hem toch snoeien, omdat hij te groot wordt bijvoorbeeld? Dat kan prima na de bloei. Ook is begin juni een goede tijd om te snoeien. Snoei niet al te dikke takken.

Nachtvorst

Helaas kan nachtvorst roet in het eten gooien als de boom bloeit. De boom ziet er dan troosteloos uit. Er zijn ook magnolia’s die iets later in het voorjaar bloeien. In die tijd kan het een hoop schelen – al heb je bij de aanschaf van een later bloeiende soort nog geen garanties. Je kunt ze bij nachtvorst eventueel beschermen met vliesdoek.

Magnolia genie

Magnolia genie is bijvoorbeeld een later bloeiende magnolia. Hij bloeit in april met donkere, rood-paarse bloemen. Ook de aparte bloemen, met de vorm van een kop en schotel, vallen op. In 2018 heb ik deze soort op een tuinbeurs gekocht. Elk jaar komen er meer bloemen aan, en zelfs in de zomer komt er nog een kleine toegift van bloemen. Dit alles samen was voor mij een reden om hem aan te schaffen. Daar heb ik geen spijt van gekregen.

magnolia genie
Genie

Magnolia stellata

De stermagnolia of magnolia stellata is een kleinere, vroegbloeiende witte magnolia die ook geschikt voor de kleinere tuin. Maar niet schrikken: op den duur kan deze toch ook wel drie meter worden – al duurt het jaren voordat -ie zo groot is. Het is een langzaam groeiende soort.

magnolia stellata
Stellata

Magnolia grandiflora

De naam zegt het al: de magnolia grandiflora krijgt mooie grote bloemen. De crèmewitte bloemen ruiken heerlijk en komen in de zomer tevoorschijn. Deze boom heeft bijzonder blad: mooi leerachtig en groen aan de bovenkant en bruin behaard aan de onderkant. In de winter behoudt deze soort zijn blad.

Welke magnolia is jouw favoriet?

4 Comments

  1. Wij hebben juist een magnolia ‘Nigra’ geplant vanwege de vorm en grootte: een plaats waar iets opgaands moet staan dat niet te groot wordt. Ook de donkere bloemen vinden we mooi. Na de bloei gekocht, dus benieuwd hoe het er volgend jaar uitziet.

  2. vorig voorjaar een magnolia ‘Nigra’ geplant. Gekozen vanwege maat en vorm: niet te groot, niet te breed. Staat op de hoek van de tuin aan de straat. Daar stond eerst een Gleditsia ‘Sunburst’. Geen goede keus: veel te groot en te breed, en horizontale wortels. De magnolia heeft een flink aantal knoppen, die na lange tijd schijnbare stilstand nu op uitkomen staan. Mooie donkere kleur ook.
    Dank voor dit artikel over de verzorging.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*