mahonia bloeiend

Mahonia: prachtige winterbloeier

Van mahonia zijn veel verschillende soorten, en ook vroege en late bloeiers. Daarom kunnen er vanaf december tot en met maart mahonia-struiken in bloei staan.

Wanneer mahonia bloeit, is natuurlijk ook afhankelijk van de temperatuur. Wordt het in het voorjaar wat warmer, dan is het al snel gebeurd met de vroege bloeiers. Zitten de bloemen in de knop en blijft het nog een tijdje koel, dan gaan de bloemen heel lang mee. Grappig genoeg vind ik de bloemen het mooist als ze in de knop zitten (met al die mooie gesloten gele bolletjes) – mooier dan wanneer ze helemaal uitgekomen zijn.

mahonia in de knop

Mahonia snoeien

Mahonia is een gemakkelijke plant. Je hoeft hem niet echt te snoeien. Zelf kort ik ze in de lengte in, omdat ze anders echt te hoog worden. En dat is geen probleem, hij is gemakkelijk te snoeien: je knipt er gewoon wat af. Ook haal ik nog weleens een oude tak weg, zodat hij zichzelf verjongt. Maar echt noodzakelijk is dat niet.

Omdat mahonia bloeit als er verder nog weinig in bloei staat, is het een echte blikvanger. Met wat extra bemesting zorg je ervoor dat de plant elk jaar goed blijft bloeien. Ook houdt de plant wel van losse, vochtige, humusrijke grond.

Voedsel voor dieren

De soorten die aan het eind van de winter of in het vroege voorjaar bloeien, verspreiden een lekkere honinggeur. Vroege bijen en vlinders komen daar op af en vinden voedsel bij de plant. Na de bloei verschijnen er bessen aan de plant. De bessen kleuren blauw als ze rijp zijn. Vogels zijn er dol op. Dus mahonia biedt voeding voor bijen, vlinders én vogels.

mahonia vlinder

Omdat de struik wintergroen is, biedt hij beschutting voor vogels. Het blad is heel grof, met stekels, en lijkt wel wat op hulst. Ook krijgt het blad van sommige soorten mahonia een mooie rode herfstkleur. Daarom gebruik ik het blad ook graag in kerststukken.

De foto’s in dit artikel zijn van een later bloeiende mahonia.

 

2 Comments

  1. Hoi! Ik heb een volière waar ik twee mahonias in wil zetten. Ik heb veel schaduw ivm hedra dak. Nu lees dat de pit in de bessen giftig zijn, maar vogels er dol op zijn. Zijn ze dan voor hen niet giftig? Hoe zit dit? Groeten Sipke

    • Hoi Sipke, gelukkig zit de natuur heel mooi in elkaar. Als pitten giftig zijn, dan eten vogels ze niet. Maar het is natuurlijk de vraag of volièrevogels niet te ver van de natuur af staan. Albert Jan heeft ook een volière met begroeiing: lelietjes-van-dalen. Deze zijn ook giftig, maar in 30 jaar geen problemen gehad met kanaries. Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*