Meeldauw is een schimmel die je planten kan aantasten. Dit probleem komt vooral tevoorschijn bij drukkende warmte en een hoge luchtvochtigheid. In dit artikel lees je wat wij eraan doen.
Meeldauw ontstaat heel snel in een kas, omdat daar makkelijk de juiste omstandigheden zijn. Daarom is het belangrijk om je kas altijd te luchten.
Planten die ook buiten veel last hebben van dit probleem, zijn bijvoorbeeld rozen, druiven, ridderspoor, stokrozen (al hebben die vaak ook last van roest) en lavatera.
Hoe herken je meeldauw?
Als je plant last heeft van meeldauw, krijgt het blad een grijze waas – het lijkt net of daar dauw van de ochtend op zit. Je kunt deze waas met je handen van het blad af wrijven, maar daarmee los je het probleem niet op. De ziekte zit dan al in de plant.
Het gevolg van meeldauw is dat het blad afvalt. Gaat het lang door, dan houdt je plant geen blad meer over – de bloemen blijven wel zitten. Maar een plant met alleen bloemen en geen blad, ziet er al snel raar uit. De sierwaarde van de plant is dan weg.
Alleen het blad dat nog moet groeien, zou gezond kunnen blijven – als je wat aan de meeldauw doet.
Hoe bestrijd je meeldauw?
Vroeger was het devies bij meeldauw om de planten te bespuiten met een middel, maar echt opknappen deden de planten er niet van. Alhoewel, rozen hadden daar nog wel baat bij. Omdat wij tegenwoordig geen gif gebruiken, en het liefst ook geen biologische middelen tegen ziekte, pakken we meeldauw op dit moment heel anders aan.
Wij gebruiken dus liever geen middelen, ook geen organische spray. Immers, niet alles wat uit de natuur komt is per definitie goed. Wil je toch een middeltje gebruiken, kies dan iets op natuurlijke basis.
Planten afknippen & blad verwijderen
Op dit moment knip ik de vaste planten die meeldauw krijgen, af tot 10 centimeter boven de grond. Het snoeiafval mag niet op de composthoop, maar moet in de groene container. Ook is het belangrijk om blad dat al op de grond is, nauwkeurig op te ruimen. Anders blijft de ziekte alsnog op de grond. Als het dan regent, spettert het naar boven en tast het de plant opnieuw aan.
Bij rozen die meeldauw krijgen, doe ik niets, behalve het aangetaste blad opruimen. Als de roos is uitgebloeid, snoei je hem toch terug – dan ben je ook van de meeldauw af.
Het gaat over
Een geruststelling: over het algemeen groeit je plant wel door de meeldauw heen.
Bedankt hiervoor! Ik heb meeldauw in een geranium/ooievaarsbek zitten, maar na afknippen kwam het gewoon terug. Blijkbaar moet ik eromheen nog beter het blad opruimen. Zou het ook nog kunnen komen door de standplaats? Misschien zijn planten ook vatbaarder voor schimmels als ze bijvoorbeeld te weinig zon krijgen? Ik had een beetje die indruk, dat mijn ooievaarsbek meer zon nodig heeft. Ik ga het eens uitproberen volgend jaar..
Hoi Angela, meeldauw heeft ook zeker met de standplaats te maken. Vooral een combinatie van warm en vochtig weer is funest. Het liefst heb je dus een standplaats met iets meer zon en wind. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda
Of je kijkt of dezelfde plant te koop is die minder meeldauw gevoelig is , dat kan toch met bepaalde planten ??