meidoorn bloeiend

Meidoorn en sleedoorn: de verschillen en overeenkomsten

De namen zeggen het al: meidoorn en sleedoorn lijken op elkaar. Maar wat zijn de verschillen? En wat de overeenkomsten?

Meidoorn: eenstijlig en tweestijlig

Er zijn twee soorten witte meidoorns: de eenstijllige en tweestijlige. De stijlen slaan op het aantal stijlen in de stamper van de bloesem.

In het voorjaar bloeit de meidoorn met prachtig witte bloemen, waar veel insecten op afkomen. In de herfst ziet de heester (al kan het ook een boom worden) er ook prachtig uit, als de vruchten mooi rood kleuren.

meidoorn witte bloemen

Ook vogels zijn dol op de meidoorn: voor de bessen en omdat de struik of haag door de doornen een veilige plek is om te nestelen of te schuilen.

De eenstijlige Crataegus monogyna heeft diep ingesneden blad en bloeit wit in april of mei. De bloemen hebben geen aangename geur. De bessen zijn klein en rood, en hebben een pit.

bessen meidoorn

De tweestijlige Crataegus laevigata heeft iets minder diep ingesneden blad en bloeit ongeveer twee weken eerder dan de eenstijlige meidoorn. De bloemen van deze meidoorn ruiken wél aangenaam. De bessen zijn ook rood, maar iets groter (en ze hebben meerdere pitjes).

Beide soorten meidoorns houden van kalkhoudende grond en staan het liefst in de zon of halfschaduw.

Rode meidoorn

Er bestaat ook nog de rode meidoorn Crataegus leavigata Paul’s Scarlet, de bloemen zijn gevuld en rood van kleur. De bloeitijd valt gelijk met de witte meidoorn en heeft ook dezelfde wensen wat grond en standplaats betreft.

rode meidoorn

Hoe ouder een meidoorn hoe mooier, dan krijgt de boom een mooie dikke stam. Hij kan ook wat scheef zakken en van die mooie kromme takken krijgen. Dat zijn prachtexemplaren waar we met z’n allen zuinig op moeten zijn.

Sleedoorn (Prunus spinosa)

De Latijnse naam zegt het al: de sleedoorn is familie van de pruim (en kers en roos).

Sleedoorn is een van de vroegst bloeiende struiken die in het voorjaar de bosranden en de bermen langs de weg opfleuren. De struik bloeit al in maart en april en is daardoor een ideale nectarbron voor vroege insecten zoals bijen en vlinders. Als de sleedoorn bloeit, dan begint de lente.

sleedoorn langs weg

In de herfst komen er blauwe vruchten (pruimen) aan de struik. Deze blauwe bessen worden ook wel trekkebekken genoemd, vanwege de zure smaak. Ze worden heel langzaam rijp en pas als er vorst over heen is gegaan, krijgen ze smaak en komen de vogels erop af.

Deze struik kan zich vermeerderen via ondergrondse uitlopers (wortelopslag) en kan op deze manier aan de wandel gaan (een vriendelijker woord voor woekeren). Ik ben dol op deze struik er kunnen er nooit genoeg langs de weg staan en er mogen wat mij betreft overal flink wat bij geplant worden.

sleedoorn bloemen

Overeenkomsten tussen meidoorn en sleedoorn

Zowel sleedoorn als meidoorn komen uit de rozenfamilie. Ook hebben de soorten allebei doornen (zoals de naam al zegt), en bloeien ze met witte bloesems. Ook zijn ze allebei een harde houtsoort. Dat betekent dat het hout hard en duurzaam is, het is kwaliteitshout. Het wordt weleens gebruikt voor stelen van hamers, en is ook geschikt voor houtsnijwerk.

Wat vind jij van de meidoorn en de sleedoorn?

4 Comments

 1. Hallo Albert Jan, ook wij vinden de meidoorn en sleedoorn prachtige inlandse planten, zij het met een rauw randje.

  Vraag:
  – welke heeft meer stekels? Daar is een duidelijk verschil in, maar wij houden ze door elkaar
  – wat is de groeisnelheid van beiden en evt verschil daarin?
  – doen ze het goed op leemachtige grond?
  – groeien ze ook op schaduwrijke plekken, bv onder bomen?

  • Hoi Gerbrand, de sleedoorn is een struik en bloeit eerder. De doornen van de sleedoorn zijn venijniger. Ook heeft de struik meer ondergrondse uitlopers dan de meidoorn. Hierdoor kun je een sleedoorn overigens ook makkelijker vermeerderen. Dat raden we ook aan, er kunnen niet genoeg van deze mooie struiken zijn! De meidoorn is eerder een kleine boom en die bloeit in mei. Een meidoorn opkweken tot volwassen boom duurt redelijk lang. Een sleedoorn is al met vier jaar een mooie volle struik. Ze doen het beiden prima op leemachtige grond, en groeien optimaal in volle zon. Succes en groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*