monarda gardenview scarlett

Monarda (bergamotplant): dankbaar en sterk

Monarda, ook wel indianennetel of bergamotplant genoemd, is een dankbare en sterke plant. Eigenlijk heb ik er nooit problemen mee. Vroeger had de plant nog weleens last van schimmel, maar de soorten van tegenwoordig zijn steeds beter resistent.

De planten van vroeger waren redelijk lang en slap, maar nu worden ze zo gekweekt dat ze steviger blijven staan. Ze zijn dus ook wat korter. Daardoor waaien ze minder snel om, en staan ze dus niet meer geknakt in je border. Ook zijn ze meeldauwbestendiger.

Meeldauw en monarda

Heb je toch last van meeldauw? Neem afscheid van je plant en koop een andere soort. Meeldauw zal elke keer weer terugkeren. Je kunt beter een soort zoeken die ertegen bestand is, dan de ziekte elke keer bestrijden. Overigens helpt het ook als je de bodem verbetert met compost en oude of gedroogde mest.

monarda balmy plantarium

De geur van monarda

Monarda heeft een lipvormig bloemblad, waar een bolletje bovenuit groeit. Hij ruikt heerlijk. Het blad van de plant lijkt qua aroma wel wat op het blad waarvan earl grey-thee wordt gemaakt.

Tip: kneus een blad van monarda tussen je duim en wijsvinger. Dan ruik je de heerlijke geur extra goed.

Opnemen en uitplanten

Als je monarda twee jaar laat staan, krijg je allemaal ondergrondse uitlopers. Het hart begint vervolgens uit te sterven. Daarom moet je hem om de twee of drie jaar opnemen en opnieuw uitplanten. Je haalt dan de hele groep eruit, bemest de grond, strooit compost en gebruikt nieuwe grond, waar je vervolgens de gescheurde planten opnieuw plant. Je weet niet wat je dan ziet, zo mooi wordt het. Het laatste jaar waren de groei en de bloei er wel behoorlijk uit, maar na het opnemen is de plant weer vol met groeikracht.

Omdat de plant een beetje woekert, groeit hij ook snel tussen andere planten. Gelukkig is dat niet erg: de plant is gemakkelijk uit de grond te halen en terug te plaatsen. Daarbij komt dat monarda zich ook gemakkelijk vermeerdert.

roze monarda

Veel kleurnuances

Ik heb monarda graag in mijn borders. Ze doen het goed op algemene, voedzame grond, en doordat er zoveel kleuren zijn, kun je ze altijd goed afstemmen op je andere planten. Ze bloeien van juli tot augustus. Zelf vind ik de rode versie (gardenview scarlet) heel mooi, maar je hebt ze in veel kleurnuances. Niet onbelangrijk: het is een goede plant voor bijen.

Wat vind jij van monarda?

2 Comments

  1. mooie plant lijkt het, maar ik ben altijd het eerst en meest nieuwsgierig naar de eisen die de plant stelt. Daarvan hangt het in de eerste plaats af of ik er wat mee kan. Ben ook altijd verbaasd dat dit element er in boeken en artikelen een beetje bijhangt, terwijl ik er mee zou beginnen: voedselrijke of arme grond (ik zit op arme zangrond), zon of schaduw of half om half, nat of droog, veeleisende of makkelijke plant? Als de plant niet geschikt is voor mij kan ik de rest gewoon overslaan.
    Nog eens hartelijk bedankt voor jullie informatieve artikelen. Ik lees ze allemaal met interesse, ook als het voor mij niet direkt van belang is.
    Hartelijke groeten,
    Albert Belmer.

    • Hoi Albert, daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Hoewel we het niet altijd vooraan een artikel zetten, proberen we toch zo vaak mogelijk de ideale omstandigheden voor een plant te omschrijven. Bedankt voor je mooie complimenten, daar worden we blij van! Groeten van Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*