Ridderspoor

Mooi maar lastig: ridderspoor

Ridderspoor is een mooie bloem, maar soms wel een lastige plant. We vertellen je er meer over in dit artikel!

Ridderspoor zaai je in juli – eventueel in augustus. Bij gunstig weer komen ze binnen tien dagen boven de grond. De bloemen zijn in verschillende tinten te krijgen, ik vind vooral de blauwe heel mooi. Van lichtblauw tot heel donker, bijna paars. Ook zijn er riddersporen in wit en roze.

Maar helaas is ridderspoor niet de gemakkelijkste plant. Zo hebben sommige soorten nogal eens last van meeldauw; grijzige schimmel op de bladeren. Dit ziet er natuurlijk niet mooi uit.
Nog een nadeel: ze vallen snel om; ze hebben heel veel steun nodig. Daarnaast moeten ze in heel goede grond staan en hebben ze dus veel behoefte aan mest.

Heb je dat allemaal overwonnen, dan heb je wel echt prachtige bloemen.

Zaad winnen van ridderspoor

Een voordeel van ridderspoor is dat je gemakkelijk zaad kunt winnen. Laat de zaaddoosjes goed droog worden en de zaden donker van kleur (als de bloemen zijn uitgebloeid). Op dat moment kun je de zaaddoosjes van de plant halen en openmaken. Als ze goed droog zijn, vallen de zaden eruit als je de zaaddoosjes op de kop houdt.

Ridderspoor

Slakken houden van ridderspoor

Jammer genoeg vinden slakken ridderspoor ook erg leuk (en lekker). Als het een poosje droog weer is geweest, ze je dat er niet al te veel slakken in de tuin zijn. Als dat het geval is als ridderspoor bovenkomt, gaat het mestal goed met de planten. Bij een lange periode van regen heb je meer last van slakken – die houden nou eenmaal van vocht.

Veel water geven, niet sproeien

Zaai je ridderspoor achterin de border, in de zon tot half-schaduw. Houd er rekening mee dat de plant veel vocht nodig heeft, maar dat sproeien niet zo verstandig is. Dan vallen de bloemen namelijk heel snel om. Wat je kunt doen is in het voorjaar een soort dijkje om de plant heen maken. Op die manier blijft het water in die plek rondom de wortels staan, en loopt het water niet van de plant af.
Zo lang er nog geen bloemen in zitten, sproei ik de planten overigens wel.

Ridderspoor
Uitgebloeide stengels afknippen

Om snel weer een tweede bloei te krijgen, is het verstandig om de uitgebloeide stengels af te knippen. Je kunt altijd één stengel laten zitten voor zaadwinning.

Mooi in boeketten

Ridderspoor is heel mooi in boeketten en voor op de vaas, maar valt dan helaas wel na een paar dagen uit. Eventueel kun je voor op de vaas ook een kleinere, fijnere variant kiezen. Op oude schilderijen van stillevens zie je vaak riddersporen die mooi bovenuit de andere bloemen torenen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*