poederkwast haemanthus albiflos

Mooie plant: de poederkwast

De poederkwast (haemanthus albiflos) is een gemakkelijke plant. Hij heeft geen last van luis of andere vervelende ziekten en hij ziet er mooi uit. Op de stengels zie je allemaal stippels, en ook het blad heeft sierwaarde.

Onopvallend, tot de bloei

Eigenlijk is het een onopvallende plant – tot hij bloeit in juni of juli. Dat vind ik het leuke aan deze plant: in eerste instantie zie je helemaal geen knoppen, alleen maar blad. En dan komt er in één keer een langwerpig geval naar boven groeien, wat dan de knop is. Hoeveel knoppen je krijgt, is altijd een verrassing. Soms ben ik ervan overtuigd dat er maar twee bloemen in zitten, en plotseling komen er dan nog twee knoppen bij.

poederkwast haemanthus albiflos

De plant heeft één nadeel: hij heeft een vrij korte bloeiperiode. Als hij bloeit, is hij heel mooi, maar hij bloeit maar ongeveer zes weken – hij heeft niet de hele zomer bloemen. Maar als er halverwege extra knoppen bij zijn gekomen, zal hij een iets langere bloeiperiode hebben.

Wekelijks bemesten

Je hoeft de poederkwast niet veel aandacht te geven. Wel heeft hij regelmatig (eens per week) mest nodig, maar ik bemest mijn kuipplanten sowieso elke week. Dit doe ik tegelijk met het water geven: eerst een klein beetje water, dan doe ik de voorgeschreven hoeveelheid vloeibare mestsof in de gieter en giet dat bij de plant.

Poederkwast in de winter

In de winter kan de poederkwast gemakkelijk overwinteren in een vorstvrije kas. Het blad zal er bijna helemaal af gaan, maar in de vlezige bol zit alles opgeslagen om het volgende jaar uitbundig te kunnen bloeien.

poederkwast haemanthus albiflos
In het voorjaar in de kas

16 Comments

 1. Hallo goedemorgen,
  De Haemanthus albiflora oftewel Poederkwast, heb ik hier thuis staan. ik wilde hem graag in het nieuwe jaar verpotten + voorzien van nieuwe grond. Maar ik doe misschien iets niet goed? Hoe kan ik
  deze plant nu nog vermeerderen Ik maak geen gebruik van de besjes voor jonge planten. Hoe kan ik
  nou zorgen voor nieuwe aanwas?!…
  Met vriendelijke groet,
  Hans

  • Beste Hans,

   Je kunt de poederkwast scheuren. Eigenlijk moet de plant in rust zijn als je dat doet, dus het zou misschien nog nét kunnen (niet langer wachten!). Het is een heel goed idee om je plant te verpotten en te voorzien van nieuwe potgrond, dat moet toch zo ongeveer elke twee jaar gebeuren.

   Veel succes met de poederkwast!

 2. Ik heb een stekje van een poederkwast gekregen 6 maand geleden maar er zit in veel groei in het plantje ,wat doe ik verkeerd ?

  • Hoi Viviane, poederkwast groeit het eerste jaar niet zo hard. Pas een jaar later wordt de bol groter en komt er meer blad aan. Met geluk zie je na 2 à 3 jaar de eerste bloemen (dat ligt aan de grootte van de bol). Niets aan de hand dus!

 3. Hoi, weet je ook hoeveel water ik de Poederkwast op dit moment (winter) moet geven? Het gaat om nog maar een kleine plant (net geen stekje meer). Hij verliest 1 (van de 3) blaadjes op dit moment namelijk, maar wellicht hoort dat erbij in de winter (ook al is het nog een klein plantje)? Hij staat steeds best droog.
  Het stekje heb ik een aantal maanden terug gehad. Er zat nog een bol aan, die heb ik eraf gescheurd en ook in een pot (met stekgrond) gepland. Deze schiet echter geen wortel. Hoe kan dat? Ik heb er twee weken terug stekpoeder onder gedaan (het stekje til ik steeds veel te makkelijk uit de potgrond). Maar tot nu toe staat het stekje er nog steeds los in. Kan ik deze nog redden? Ik heb het bolletje nu een beetje opengesneden, in de hoop dat hij dan wortels gaat schieten, maar helaas helpt dat ook niet.

  • Hoi Lucy, de poederkwast hoeft in de winter bijna geen water. De plant is in winterrust en het blad mag afsterven. De bol die je in de grond hebt geplant, gaat dan in het voorjaar wortel schieten. Als het warmer wordt, kun je de plant voorzichtig meer water gaan geven. Op een gegeven moment zie je de bol uitlopen. Je moet in geen geval de bol opensnijden: dat werkt schimmel in de hand en dan rot je bol weg. Of het met jouw bol lukt, is helaas dus nog maar de vraag. Veel succes! Hartelijke groeten, Albert Jan en Linda

 4. Ik heb een grote plant die elk jaar goed bloeide, maar in 2018 geen enkele bloem gaf.
  In de plantenberging loopt hij nu weer mooi uit.
  Hoe kan het dat de bloei een jaar overslaat?? (ik heb dat bij meer mensen gezien in 2018)

  • Hoi Gerrit, om te voorkomen dat de poederkwast de bloei een jaar nog een jaar overslaat, is het misschien een idee om de plant in een grotere pot met nieuwe grond te zetten. Ook regelmatig bijmesten met een beetje organische mest is een goed idee. Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

 5. Beste Linda
  Ik heb 3 planten opgekweekt van zaadjes. De planten zijn flink gegroeid in ongeveer 3 jaar maar de bloemen blijven uit. Ze houden ook hun bladeren in de winter. Ik heb ze vorig jaar overgroot in ruime potten met bemeste aarde maar geef ze verder geen mest nu. Wat adviseer je me?

  • Hoi Ima, dit kan te maken hebben met het feit dat je ze hebt opgekweekt van zaadjes. Bij kweek uit zaad weet je nooit welke plant het dan voortbrengt en het is afwachten bij zaailingen of ze gaan bloeien. Het beste kunt je bollen kopen, dan weet je zeker dat ze na drie jaar gaan bloeien.
   Qua verzorging: in de winter laat je de plant met rust en geef je weinig tot geen water (zodat het loof kan afsterven). In maart pot je de bollen uit in nieuwe grond, dan duurt het niet lang voordat de bol gaat uitlopen.
   Veel succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

  • Ha Gerard, klopt! Wij laten ze altijd overwinteren en geven ze dan geen water meer. Als je dat wel doet, kan er blad aan blijven. Groeten, Albert Jan en Linda

 6. Goedemorgen,

  Wat is de meest gunstige plek voor de poederkwast als ze buiten staan?
  kunnen ze in de volle zon of is schaduw beter?
  Alvast bedankt.
  Groetjes Thea

  • Hoi Thea, een poederkwast kan heel goed in de volle zon. Een ideale plant voor op het terras dus! Groeten van Albert Jan en Linda

 7. Hoi,
  Op wat voor soort grond doet de poederkwast het best?
  Ik had ze eerst op subhydrocultuur staan en daar deden ze het een tijd goed. Toen gescheurt en meerdere in enkele potten gezet. Nu kwijnen ze weg. 😒 Welke grond? Daar lees ik niets over.
  Ook zijn zaden in een knop uit gelopen tot jonge inimini plantjes, dwars op elkaar, hoe ga ik die planten?
  MvG, Jorinda

  • Hoi Jorinda, wij gebruiken normale potgrond van goede kwaliteit. Maar het is ook goed om er een beetje klei of leemhoudende grond er doorheen te mengen. Dat de planten wegkwijnen in de herfst, is niet erg. Het is een bol die in de winter boven de grond gedeeltelijk afsterft, de rustperiode. In het voorjaar loopt de bol weer uit. De jonge plantjes kun je uit elkaar halen en apart zetten. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*