Mosstokken gebruiken om een plant te ondersteunen

Mosstokken gebruiken om een plant te ondersteunen

Grote planten die van zichzelf geen stevige stam hebben, zullen op den duur ondersteuning nodig hebben. Vaak groeien deze planten, zoals de gatenplant (monstera) in de natuur op een ondergrond, zoals een boomstam. Gebruik je ze als kamerplant, dan zullen ze dus omvallen als je ze geen ondersteuning biedt.

Hoe groter, hoe slapper

De monstera van Albert Jan werd steeds groter en slapper. Ook kwamen er steeds meer grote bladeren met meer gaten: eerst had een blad zo’n zeven gaten, nu zijn ze er zelfs met zestien! In regenwouden groeit deze plant aan bomen langs. De luchtwortels hechten zich onder andere ook aan deze boomstammen.

mosstokken-binddraad

Thuis zorg je voor ondersteuning door een kunststof stok, omwikkeld met kokosvezels, in de pot te zetten. Je zet ze vlak naast de stam in de potgrond, en maakt de plant dan vast met een planten-binddraadje (geen gewoon draad gebruiken, dat snijdt in de plant!). Groeit je plant verder en wordt de stok te klein, dan kun je een nieuwe stok kopen en deze in de oude schuiven. Ze passen in elkaar, waardoor je ze gemakkelijk kunt verlengen.

De stok met kokosvezels vind ik eigenlijk nog iets te strak voor bij de plant. Ik heb een paar stokken zelf nog met mos omwikkeld.

Bijhouden met binddraad en mosstokken

Op deze manier staat de plant weer fier rechtop. Als je zorgt voor een grote pot waar flink wat grond in kan, zal je plant goed blijven groeien. Zorg dus dat je hem goed blijft ondersteunen en je het goed bijhoudt met binddraad!

4 Reacties

  1. Verkoop je ook moststokken los.

  2. hallo, wij hebben pas een scindapsus aan een mosstok gekregen. nu zit deze vooral onderaan vast gemaakt met een soort metalen nietjes. Is het raadzaam om deze eruit te halen zodat de plant vrijheid heeft om te groeien, of gaat hij dan van de mosstok afvallen? kijk uit naar jullie reactie. vriendelijke groet van Sanne

    • Hoi Sanne! Het is verstandig om de metalen nietjes weg te halen. In plaats hiervan kun je beter speciaal binddraad gebruiken, dat niet in de stengel groeit. Dit gebruik je net zolang tot de klimplant zichzelf vastzet. Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*