Net zoals elk lid van de nachtschadefamilie is nicandra (ook wel zegekruid) giftig. Het blad kun je niet eten, net als bij bijvoorbeeld tomaten. Het is daarom verstandig om meteen je handen te wassen als je met de plant gewerkt hebt. En nog belangrijker: kijk uit met kinderen! Zij stoppen immers snel dingen in hun mond.
De bloemen van nicandra zijn slechts één dag in bloei. Hij bloeit aan het uiteinde van de tak, en als de bloem is uitgebloeid, vormt zich een zaaddoosje. De tak groeit verder, waarna er een nieuwe bloem groeit.
Prachtige zaaddoosjes
Gelukkig draait het bij zegekruid niet alleen om de bloemen. De zaaddoosjes zien eruit als lantaarntjes (lampionnetjes) en zijn ook prachtig. Aan de plant verkleuren ze van groen naar groen-zwart, en dat is erg mooi. Ook kun je ze laten drogen, dan worden ze bruin, maar zijn ze nog steeds erg decoratief! Binnenin het zaaddoosje zit een zaadbol. Als je goed kijkt, zie je dan de zaadjes al zitten. Wil je de zaden oogsten? Je leest tips in dit artikel.
Zaait zich vanzelf uit
Nicandra zaait zich vanzelf uit, maar is ook gemakkelijk weer te verwijderen. Je schoffelt hem gewoon uit de grond, en dan komt hij niet meer terug. Als je de plant weghaalt voor de zaadvorming, heb je er al minder last van – maar het is sowieso geen woekeraar. Je hele tuin zal er niet onder komen te zitten!
Voor zegekruid heb je wel minstens een vierkante meter nodig in je tuin. Hij groeit tot ongeveer 1,5 meter hoogte, maar is breedgroeiend. Hij zal de ruimte van een flinke eettafel in beslag nemen.
Tip: zijn de takken uitgedroogd, haal dan het blad eraf en je hebt een mooie tak voor op de vaas. Je kunt hem in boeketten gebruiken, maar ook los ziet het er heel mooi uit!
Op welk moment is het zaad rijp om te kunnen oogsten? Ik wil het nl. ook in hele grote potten op laten groeien. Prachtige plant!
Hoi Trees, wanneer het zaad van nicandra rijp is om te oogsten, is afhankelijk van wanneer de plant gezaaid is. Als de zaadbolletjes geel kleuren, is het zaad rijp. Zaai het zaad wel volgend voorjaar, want de plant is niet winterhard.
Ik begrip dat de plant giftig is maar wat zijn de klachten?
Hoi Bram, zegekruid is onderdeel van de nachtschadefamilie. Je kunt dezelfde klachten verwachten als bij tomaten. Zou je het blad opeten, dan kun je heftige buikkrampen krijgen. Wees voorzichtig met kinderen en nicandra! Groeten, Albert Jan en Linda
Hallo Albert Jan,
Mijn nicandra is aan komen waaien, maar inmiddels monsterlijk groot: ik zou op een ladder moeten gaan staan om de plant op te meten,maar hij tikt zeker de 3 meter aan. Overal lees ik terug dat de plant 1 tot 1,5 meter hoog wordt. Enig idee waar deze groeilust door komt? De plant groeit naast een wisteria sinensis en staat in gewone potgrond met zand als ondergrond. Momenteel is deze nog steeds aan het bloeien en groeien: stopt dit en sterft de plant vanzelf af in de winter? Of groeit deze vrolijk door, zolang de omstandigheden het toelaten? Alvast bedankt!
Groetjes, Nathalie
Hoi Nathalie, als de nicandra zo hoog wordt, moet je wel voedzame grond hebben. De plant sterft bij de eerste de beste nachtvorst af. Heel vaak heeft de plant zich dan al uitgezaaid voor volgend seizoen. Geniet van de mooie bloemen! Groetjes, Albert Jan en Linda