kamille vlieg

Nostalgische plant: kamille

Kamille zaait zich heel gemakkelijk uit, groeit overal en heeft weinig onderhoud nodig. Dat was vroeger een voordeel, vooral voor tuinen bij een boerderij. Zonder er veel tijd aan te besteden, had je dan een tuin vol mooie bloemen.

Vooral kamille en prikneus werden daarvoor gebruikt. En dan zag de tuin er toch nog redelijk geordend uit.

Omdat kamille verschillende stadia van groei en bloei kent (omdat het zichzelf uitzaait), bloeit het tijdens een redelijk lange periode in de zomer. En bloeit hij eenmaal in je tuin, dan heb je je het jaar erna je tuin vol staan met kamille.

kamille

Daarom onze tip: behandel kamille als onkruid op de plekken waar je de plant niet wil hebben. Denk je: ‘groei maar raak’? Laat hem dan zijn gang gaan, en je hebt een tuin vol bloemen.

Tweede bloei

Als de bloemen bijna uitgebloeid zijn, raden we je aan om de stengel af te knippen. Dan is de kans groot dat de plant nog een keer gaat bloeien. Hij bloeit wel minder rijk, maar niet minder mooi! Daarnaast houd je de plant op deze manier beter jong, waardoor hij gemakkelijk nog een jaar overleeft.

Het is niet noodzakelijk, maar je kunt de plant ook bemesten. Dan zal hij hoger groeien, maar ook sneller omvallen. Gelukkig is kamille een probleemloze plant die overal groeit. Hij doet het ook prima op armere grond.

Kamillethee

Ben je verkouden? Drink dan kamillethee, of gebruik het om te stomen. Kamille heeft namelijk ontstekingsremmende eigenschappen. Daarom wordt het ook wel veel in zalfjes gebruikt. Je kunt simpelweg de bloemen afknippen, drogen en vervolgens luchtdicht bewaren. Doe je de verpakking dan eens open, dan ruik je een sterke, kruidige geur.

kamille

Het blad van kamille ruikt ook heel sterk, maar dat is eerder stinken. Raak je het blad eenmaal aan, dan ben je die geur niet zomaar kwijt!

Op de foto’s zie je enkele kamille, maar er bestaat ook een dubbele soort. Die heeft, zoals de naam het al zegt, een dubbele rij bloemblaadjes.

Wil je meer nostalgische planten zien? We schreven ook al artikelen over deze planten:

2 Comments

  1. Volgens mij zijn dit foto’s van moederkruid, ook een prachtige (ge)wilde plant. Ik ben net met iemand op Facebook aan het schrijven over het verschil tussen kamille en moederkruid, dat je dat vooral aan het blad kan zien. Ik zie het ook aan de bloemetjes, die meer afgeplat zijn dan kamille. Het blad van moederkruid is een ‘gewoon’ blad met inkepingen, een beetje rond. Kamille heeft gerafeld groen, kun je bijna geen bladeren noemen en ruikt natuurlijk ook heel bekend. Moederkruid vind ik persoonlijk mooier en de geur is ook kruidig, maar minder sterk, vind ik ook fijner.

    • Hoi Leonoor, dank je wel voor je reactie. We gaan ze eens naast elkaar leggen, al weten we vrij zeker dat dit kamille is. Maar wie weet 🙂 Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*