margriet

Nostalgische plant: margriet (Leucanthemum)

Als je het hebt over margrieten, dan weet bijna iedereen wel wat je bedoelt. Margriet is een overbekende bloem, met de klassieke bloemvorm: geel hart en witte bloemblaadjes.

Ik zaai margrieten altijd zelf, en kweek ze dan op. Ook zaaien ze zichzelf heel goed uit: in april-mei of juli-augustus. Wat ook kan is het zaad van margrieten gelijk met een wildbloemmengsel zaaien. Bijvoorbeeld met klaproosjes en korenbloemen. Dan heb je een echt veldboeket.

margriet

Bermen langs snelwegen en op dijken worden vaak ingezaaid met mengsels met onder andere margrieten. Dat levert een prachtige fleurige berm op: dat zal ons nooit vervelen – het kan ons nooit genoeg zijn!

Vast & winterhard

Margrieten zijn vaste, winterharde planten die heel mooie pollen opleveren. Deze worden elk jaar breder. Eens in de zoveel jaar kun je de pollen scheuren en opnieuw inplanten. Een gemakkelijke manier om deze plant te vermeerderen.

Stevige margrieten

Vroeger waren margrieten heel populair voor de tuin. Maar ze hadden altijd slappe stelen en werden erg lang. Daardoor bleven ze niet lang staan, en was de aardigheid er wel een keer af. Maar nu heb je ook veel kortere, en dus stevigere varianten. Deze worden zo’n 20 tot 30 centimeter hoog, en die doen het ook prima in (balkon)bakken.

margriet

Niet te veel bemesten

Margrieten doen het wel goed op iets bemeste grond, maar dan worden ze ook langer en vallen ze sneller om. Op schrale grond blijven ze beter staan, maar krijgen ze kortere stelen en kleinere bloemetjes (in doorsnee).

Naast de ‘normale’ margriet heb je ook een ‘gevulde’ soort. Deze heeft een dubbele rij bloemblaadjes. Ze lijken normaal al snel op kamille en fijnstraal (erigeron).

veldboeket met margriet

Wat vind jij van margrieten?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*