phlox tweekleurig

Nostalgische plant: phlox

De phlox paniculata is een bekende vaste plant die elk voorjaar weer boven de grond komt en in de winter bovengronds afsterft. Het is een gemakkelijke borderplant die bloeit vanaf juli tot september, oktober. Wil je weten hoe je deze plant het best verzorgt? Lees dan dit artikel.

Er zijn verschillende kleuren phloxen, maar geen geel. Phlox past qua stijl goed in een boerentuin of plattelandstuin.

phlox bloeiend

Standplaats van phlox

Deze vaste plant heeft graag volle zon, al is een beetje schaduw ook prima. Op een warme zonnige dag komen de heerlijke zoete geuren van de bloeiende phloxen het beste vrij. Die zijn natuurlijk bedoeld om insecten en vlinders te lokken, maar ook wij kunnen hier van genieten.

Zorg wel dat de grond niet uitdroogt. Sproeien kun je het beste doen met een druppelslang, zodat alleen de grond nat wordt en het blad niet.

Plant phloxen niet te dicht op elkaar. De wind moet tussen de planten door kunnen waaien, zodat het blad na regen weer snel op kan drogen. Phlox is namelijk nogal gevoelig voor meeldauw, en die ontstaat minder snel als de planten snel droog zijn.

phlox bloem dichtbij

Phlox bemesten

In het voorjaar bemest je phlox met een organische meststof. Het is ook een goed idee om er compost bij te strooien. In juni, vlak voor het bloeien, geef je nog een klein beetje organische mest. Dan krijg je iets grotere en vollere bloemen, en het blad wordt iets donkerder groen.

De bloei verlengen

Om in de zomer de bloei te verlengen, kun je half mei van de helft van alle scheuten een derde deel afknippen. Elke afgeknipte stengel gaat vertakken, dus je krijgt er twee uitlopers (en meer bloemen) voor terug. Die bloeien dan drie weken later dan de stengels die niet afgeknipt zijn. Op deze manier verleng je de bloeitijd. De afgeknipte stengels kun je stekken.

phlox toppen

Phlox scheuren

Eens in de drie tot vijf jaar verliest de plant zijn groeikracht. Dan moet je de plant uit de grond halen, in kleine stukjes scheuren en op een andere plek opnieuw inplanten. Werk goed wat mest door de grond heen voordat je de phloxen plant. Op deze manier houd je de plant jong en kun je hem vermeerderen. Dit kun je doen vanaf de herfst tot het voorjaar.

Heb je vragen over jouw phloxen? Stel ze hieronder bij de reacties!

14 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*