phlox tweekleurig

Nostalgische plant: phlox

De phlox paniculata is een bekende vaste plant die elk voorjaar weer boven de grond komt en in de winter bovengronds afsterft. Het is een gemakkelijke borderplant die bloeit vanaf juli tot september, oktober. Wil je weten hoe je deze plant het best verzorgt? Lees dan dit artikel.

Er zijn verschillende kleuren phloxen, maar geen geel. Phlox past qua stijl goed in een boerentuin of plattelandstuin.

phlox bloeiend

Standplaats van phlox

Deze vaste plant heeft graag volle zon, al is een beetje schaduw ook prima. Op een warme zonnige dag komen de heerlijke zoete geuren van de bloeiende phloxen het beste vrij. Die zijn natuurlijk bedoeld om insecten en vlinders te lokken, maar ook wij kunnen hier van genieten.

Zorg wel dat de grond niet uitdroogt. Sproeien kun je het beste doen met een druppelslang, zodat alleen de grond nat wordt en het blad niet.

Plant phloxen niet te dicht op elkaar. De wind moet tussen de planten door kunnen waaien, zodat het blad na regen weer snel op kan drogen. Phlox is namelijk nogal gevoelig voor meeldauw, en die ontstaat minder snel als de planten snel droog zijn.

phlox bloem dichtbij

Phlox bemesten

In het voorjaar bemest je phlox met een organische meststof. Het is ook een goed idee om er compost bij te strooien. In juni, vlak voor het bloeien, geef je nog een klein beetje organische mest. Dan krijg je iets grotere en vollere bloemen, en het blad wordt iets donkerder groen.

De bloei verlengen

Om in de zomer de bloei te verlengen, kun je half mei van de helft van alle scheuten een derde deel afknippen. Elke afgeknipte stengel gaat vertakken, dus je krijgt er twee uitlopers (en meer bloemen) voor terug. Die bloeien dan drie weken later dan de stengels die niet afgeknipt zijn. Op deze manier verleng je de bloeitijd. De afgeknipte stengels kun je stekken.

phlox toppen

Phlox scheuren

Eens in de drie tot vijf jaar verliest de plant zijn groeikracht. Dan moet je de plant uit de grond halen, in kleine stukjes scheuren en op een andere plek opnieuw inplanten. Werk goed wat mest door de grond heen voordat je de phloxen plant. Op deze manier houd je de plant jong en kun je hem vermeerderen. Dit kun je doen vanaf de herfst tot het voorjaar.

Heb je vragen over jouw phloxen? Stel ze hieronder bij de reacties!

14 Comments

 1. Beste Albert Jan.
  Bedankt voor je artikelen over de bloemen.
  Ik heb een phlox die onderaan gele bladeren krijgt. De plant staat voor een buxus en krijgt vanaf 12.00 volle zon tot rond 17.00. Ik heb hem in april organische mest gegeven. Soms geef ik wat water uit het badderbad van de vogels. Als ik deze verschoon.
  Mijn vraag, wat kan ik doen om die gele bladeren te verhelpen?
  Met vriendelijke groet Giny ten Brummelhuis

  • Hoi Giny, goed water geven is het beste! Voeding is al geregeld en dat is prima. De buxus haalt namelijk ook veel voeding weg. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 2. Hallo,
  Ik HAD witte floxen staan … helaas vind een of ander dier, jong uitschietend blad van de flox een geweldige delicatesse.
  Dat wat overblijft in mijn tuin zijn de kale steeltjes.
  Wie weet welke Bourgondiër ik te gast heb in mijn tuin?
  En hoe kan ik deze ongenode gast niet meer in mijn tuin van mijn floxen laten snoepen ?
  MVG, Gonnie

  • Hoi Gonnie, dat kunnen slakken zijn geweest. Dan houd je inderdaad steeltjes over. Zorg dat er rondom de plant wat ruimte komt, zodat de zon erbij kan komen. Als je de planten wat mest geeft, komen ze nog wel bij. In dit artikel vind je meer tips om slakken uit je tuin te weren. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  • Dag Gonnie,
   Slakken houden van jonge blaadjes, maar bij onze floxen zag ik toch wat anders. Een muisje klom langs de steel omhoog, beet een blaadje vlak onder de top af en ging ermee van door. Alle floxen hadden schade, ook de bloemen waren afgebeten. De zonnehoeden waar ze tussen staan hadden geen schade. Ik vond het bijzonder om te zien.
   Groet Mark

  • Hoi Marja, het enige dat wij daar aan doen is zoveel mogelijk van het aangetaste blad weghalen. Zorg in het begin van het seizoen voor voldoende bemesting en compost, zodat de plant weerstand kan opbouwen. Een aanrader is om bij de kweker te vragen om meeldauwresistente phloxen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 3. Hoi, wij hebben de planten 2 weken geleden geplant en staan hele dag in de zon. Nu geven we ze elke dag water maar de bladeren gaan steeds meer hangen.. geven we te veel of te weinig water?

  Groetjes, Marjolein

  • Hoi Marjolein, water geven is altijd goed. Het verplanten of planten van vaste planten is niet verstandig in deze heetste tijd van het jaar. Hiermee kun je beter wachten tot oktober. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 4. Ik wil phloxen in me tuin zetten. Wanneer is de beste tijd om dat te doen?
  Ik ben en tuiniebeet en heb nog niet zo heel veel verstand van planten. Maar ik ben weg van deze mooie plant. En waar moet ik op letten bij het kopen van deze plant?

  • Hoi Ria, phloxen zijn inderdaad mooie planten. Let erop dat er geen meeldauw op het blad zit. Het blad moet in de zomer frisgroen zijn, in de herfst sterft de plant boven de grond af. De herfst is een goede planttijd. Veel succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  • Hoi Tini, phloxen sterven boven de grond af en zijn dus niet wintergroen. Voor de winter kun je alles laten staan, in het voorjaar knip je de afgestorven stengels af. Veel succes! Groeten van Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*