pioenroos lichtroze knop

Nostalgische plant: pioenroos

Ken jij de pioenroos ook nog uit de tuin van je opa en oma? Ik wel. Ik kan me herinneren dat zij één pioenroos hadden, een heel mooie dubbelgevulde donkerrode.

Pioenrozen bloeien maar heel kort (in mei en juni). Misschien vinden we ze daarom nog wel mooier. Die donkerrode is mijn favoriet, maar ook de enkele variant met witte harten en roze blaadjes vind ik erg mooi.

pioenroos dubbel roze wit

De beste plek voor pioenrozen

Pioenrozen houden van licht en zon, met name van ochtendzon. Zet hem liever niet in de felle middagzon, want dan zijn de bloemen sneller uitgebloeid.

Als de pioenroos een goede standplaats heeft, breidt hij zich uit en bloeit hij elk jaar, met meerdere bloemen. Als hij het eenmaal goed doet, moet je de plant niet meer verplaatsen. Het kan dan heel lang duren voordat hij weer op gang komt. De wortels zijn erg kwetsbaar, die wil je liever niet doorsnijden. Het enige moment waarop je dit wel kan doen, is als de pioenroos wegkwijnt en je alles al geprobeerd hebt. Dan is de oplossing: weghalen en op zoek naar een betere standplaats.

pioenroos lichtroze

Verzorging van pioenroos

Pioenrozen hebben niet veel verzorging nodig. De plant kan nog weleens een schimmelziekte krijgen. Je merkt dat aan blad dat voortijdig bruin wordt en afsterft. Je kunt dan het beste de aangetaste delen weghalen, zodat de schimmel zich niet kan verspreiden. Dan valt het allemaal wel mee.

Tip: knip in oktober al het blad en de stengels tot vlak boven de grond weg. Dan kan de schimmel niet overwinteren.

In het vroege voorjaar, voordat de plant de grond uit komt, geef je hem een beetje organische mest.

pioenroos donkerroze

Ondersteuning

Pioenrozen vallen bijna altijd om. Dat komt omdat de bloem te zwaar wordt. Zelf zet ik er een ring omheen. Je kunt ook elke bloem apart vastzetten met een bamboestokje.

Na het bloeien moet je het vruchtbeginsel weghalen (net zoals bij tulpen). Dit is goed voor de bloei van het jaar erop: zo kan de energie naar het ontwikkelen van nieuwe knoppen gaan.

pioenroos dubbel roze wit

In de winter sterft de plant helemaal af, maar ondergronds wordt hij steeds groter. Zelf markeer ik altijd de plek waar hij staat. Het zou jammer zijn als je eroverheen loopt als de jonge rode punten net boven de grond komen. Als ze eenmaal boven komen, groeien ze spectaculair snel uit. Het blad ontvouwt zich in een paar weken en niet lang daarna zijn de eerste knoppen zichtbaar.

Verschil tussen pioenroos en boompioen

Zelf heb ik ook een boompioen in mijn tuin staan. Een boompioen groeit als een struik en sterft in de winter niet bovengronds af, anders dan de normale pioen. De boompioen wordt boven de grond steeds groter, de normale pioen dus niet. Alleen de bloemen lijken erg op elkaar.

pioenroos

Komen pioenrozen niet uit?

Pioenrozen zijn vaak te koop in bloemenstalletjes. Je koopt ze vaak helemaal in de knop. Om te voorkomen dat de knoppen niet uitkomen, schijn je de bloemen te kunnen afspoelen onder lauw water. Koop ze anders alleen als ze al een beetje open zijn. De pioenrozen uit de tuin zet ik eigenlijk nooit op een vaas, ik vind ze buiten zo prachtig dat ik ze niet weg wil halen!

Pioenroos planten

De beste tijd om pioenrozen in je tuin te planten is oktober. Dan is de grond nog redelijk warm en kunnen de wortels van de pioen nog voor de winter aangroeien.

2 Comments

  1. Mijn pioenroos heeft al zeker12 jaar uitbundig gebloeid. Behalve nu. Geen knoppen en al helemaal geen bloemen. Helemaal niets. De bladeren zijn ook lichter van kleur dan vorig jaar. Enig idee wat er aan de hand is en wat ik moet doen?

    • Hoi Heleen, denk even terug aan vorig tuinseizoen. Is de pioenroos toen na de bloei door andere planten in de verdrukking gekomen? Als dat zo is, dan heeft de pioen geen voedsel kunnen opslaan om weer te gebruiken voor het nieuwe seizoen. Dat kan de oorzaak zijn, maar het hoeft niet. Geef wat organische mest en houd de plant goed in de gaten! Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*