Duizendschoon

Nostalgische planten: duizendschoon

Duizendschoon is een plant die je vroeger heel vaak zag, maar de laatste tijd minder. En dat is zonde, want het is een prachtige bloem! het is ook ideaal als je graag bloemen uit de tuin naar binnen haalt, want duizendschoon staat heel lang op de vaas (al heeft hij wel veel water nodig – en verwijder de onderste bladeren!).

Duizendschoon (dianthus barbatus) is familie van de anjer. Als je goed kijkt, zie je dat ook: de bloemen bestaan uit ‘duizenden’ kleine anjertjes. En net zoals bij anjers geven de witte bloemen de meeste geur af.

Duizendschoon

Zelf zaad winnen

Elke stengel van de duizendschoon bestaat uit veel hoofdjes, en elk bloemhoofdje bestaat uit een gefranjerd bloemblaadje. De plant bloeit eind juni, en blijft dan ongeveer een maand bloeien. Als de bloemen uitgebloeid zijn, zie je onder de bloemen een reservoirtje. Dat zit vol met zwarte zaden. Je kunt dus zelf het zaad winnen (doe dit op een mooie, droge dag). Als de zaaddozen open zijn, valt het zaad er vanzelf uit.

Duizendschoon

Je kunt de zaden meteen na het winnen zaaien: in juli of augustus. Voor de winter komt er dan een rozet boven de grond, en in het voorjaar groeit daar een stengel uit. Het is een tweejarige plant, wat betekent dat je hem het ene jaar zaait, en de plant een jaar later bloeit. Het derde jaar is de kwaliteit van de plant een stuk minder. Mijn advies is dus: nieuwe zaden winnen en opnieuw zaaien.

Duizendschoon in verschillende lengtes

Duizendschoon heb je in verschillende hoogtes, van ongeveer 15 centimeter tot 40 à 50 centimeter. De kleine versie is heel geschikt voor de randen van een border. Je kunt hem ook goed voor bloemstukken gebruiken, maar weer minder goed voor op een grote vaas. De bloemen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren; zowel effen als met meerdere kleuren. Je kunt ze wel op kleur kopen, maar je zult ze vooral gemengd tegenkomen.

Duizendschoon

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*