Sommige planten zijn in de loop der jaren naar de achtergrond verdwenen, omdat er zo’n groot aanbod is gekomen van ‘moderne’ planten. Vergeten groenten zijn inmiddels niet meer vergeten, en daarom willen wij deze ‘vergeten planten’ ook uit die hoek halen, omdat ze echt de moeite waard zijn. Wij noemen ze liever nostalgische planten, omdat ze voor ons gevoel passen bij vroeger (en oude boerderijen).
Dat deze planten vroeger veel gebruikt werden, was niet zo raar. Het zijn over het algemeen makkelijke planten, die vaak overal wel wilden groeien. Helemaal op boerderijen was dat ideaal, want men had maar weinig tijd voor een siertuin. Meestal was de tuin een rand planten langs het huis, verder niet.
Kleine bloemetjes bij elkaar
De lupine is een echte nostalgische bloem. De plant groeit als een rozet, waar in het voorjaar een stengel naar boven gaat groeien. Aan die stengel bloeien van onderen naar boven kleine bloemetjes. Al die kleine bloemetjes bij elkaar vormen één grote bloemstengel.
Als de lupine is uitgebloeid, komen er een soort kleine bonen aan de stengel. In iedere boon zitten zaadjes. De ‘bonen’ springen open, en na een poos worden de zaadjes zwart. Dan zijn ze rijp. Deze zaadjes kun je zaaien. Het beste zaai je ze in juli of augustus, dan heb je tegen de herfst een kleine rozet. In de winter sterft de plant bovengronds af, maar vanuit de grond groeit hij volgend voorjaar verder. Dan zal hij weer bloeien in mei.
Lupinen zijn in heel veel kleuren te krijgen. Zelf vind ik de blauwe en roze het mooiste. Ruik vooral ook aan lupinen als je ze ziet staan; ze ruiken heerlijk. Als ik ze ruik, denk ik meteen weer aan vroeger.
Een goede groenbemester
Een voordeel van lupinen in je tuin, is dat ze stikstof in de grond brengen. Hierdoor zullen andere planten die vlakbij staan ook weer beter groeien. Ze worden ook wel als groenbemester gezaaid: dan worden ze ondergespit. Lupinen brengen geen ziektes met zich mee, waardoor het een betere groenbemester is dan mosterd of koolzaad. Je kunt de stikstof trouwens zien zitten: aan de wortels zitten kleine bolletjes, dat zijn bolletjes met stikstof.
Wat een leuke site…we kijken met veel belangstelling..
Onze vraag is kennen jullie ook de muurbloem …stond vroeger bij mijn ouders langs de rand van het huis…in verschillende kleuren nl.donkerrood ..oranje..geel en ze gaven een heerlijke geur!!! Ze bloeiden in het voorjaar…
Ik heb al menigeen gevraagd maar tot op heden geen resultaat…misschien weten jullie het.
Vr.gr. Miny Ballast
Hoi Miny,
Wat leuk dat jullie een reactie achterlaten, vinden we erg mooi.
Wij kennen zeker de muurbloem! We hebben hem zelf ook in de tuin staan: oranje, donkerbruin en geel. Ze ruiken inderdaad erg lekker!
Groeten, Albert Jan en Linda