stokroos

Nostalgische planten: stokroos

Stokrozen houden wel van zon, waardoor je ze regelmatig tegenkomt in geveltuintjes. Wat ons betreft mogen er best wat meer tegels plaatsmaken voor deze mooie bloemen!

Stokrozen doen me denken aan vroeger, ze staan zo vertrouwd in een landelijke tuin of bij een boerderij. Maar gelukkig doen ze het dus ook goed in de stad, tegen de gevel aan!

Stokrozen zijn in principe tweejarige planten. Maar als je de uitgebloeide stokken op tijd verwijdert, dan kunnen ze rustig een paar jaar doorgroeien. Snijd ze bij de grond af en dan komt er van onderen weer groen blad. Dan bloeien ze het jaar erop ook wel weer.

stokroos

De bloemen bloeien van juli tot augustus. Als de bloem afvalt, blijft de zaaddoos over. Wil je de zaden winnen om de bloemen zelf verder te zaaien? Dan moet de zaaddoos uitgroeien. De zaadjes zitten in een kransje in de zaaddoos en vallen er bijna vanzelf uit als ze rijp zijn. Dan zijn de zaadjes zwart. Laat ze even drogen en dan kun je ze zaaien in juli of augustus. Maar ook in het voorjaar zijn ze nog prima te zaaien!

Ondersteuning

Omdat stokrozen flink de lucht in gaan, hebben ze een steuntje nodig. Daarom is het ook heel handig om ze tegen de gevel aan te laten groeien: dan kun je ze makkelijk aanbinden. Doe je dat niet, dan vallen de bloemen snel om tijdens een stortbui, waarna de stengels afknappen.

Schimmelziekte

Stokrozen hebben nog weleens last van roest, dat is een schimmelziekte. De onderste bladeren krijgen dan gele of oranje vlekken, aan de onderkant van het blad. Zo gauw als je dat ziet – het begint vaak met gele stippeltjes – moet je het blad zo snel mogelijk verwijderen.

Een schimmelziekte ontstaat vaak door vocht. Als je zorgt dat het blad niet nat wordt, gaat het beter. Wees dus voorzichtig met water geven (of sproeien). Nog een voordeel van de gevel: vaak geeft die wat beschutting en krijgt de plant minder van de regen mee.

Zieke stokrozen bloeien trouwens wel gewoon door, maar het ziet er niet meer zo mooi uit. Het blad is lelijk, of de plant is kaal – beiden geen gezicht.

stokroos

Verzorging van stokroos

Qua verzorging hoef je verder niet veel te doen. Zelf geef ik ze nog weleens een extra handje kalk. De planten mogen best wat schraal staan, want door te veel bemesting worden ze te zwaar.

Er bestaan stokrozen met zowel enkele als dubbele bloemen. De enkele geven een heel rustige uitstraling. De dubbele (gevulde) bloemen zien er haast uit als rozen. Je hebt veel kleuren om uit te kiezen: geel, wit, roze, rood, donkerrood, tot bijna zwart aan toe.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*