Tranend hart dicentra spectabilis

Nostalgische planten: tranend hart (Dicentra spectabilis)

Waarom deze plant tranend hart heet (ook wel gebroken hart), is niet moeilijk te zien. De bloemen, die in mei verschijnen, zien er immers uit als hartjes met een traan er onderaan. Mijn moeder vond dit een heel mooie plant, waardoor het voor mij een echte nostalgische plant met betekenis is.

Zwakke plant

Wees voorzichtig met tranend hart: omdat de stengels niet echt verhouten, kan de plant makkelijk afbreken als je er tegenaan komt. Met name in het voorjaar, als de plant net boven de grond komt, is hij extra kwetsbaar.

Tranend hart dicentra spectabilis

De plant bloeit best een hele tijd, in april en mei. Eerst komen de knopjes uit, worden ze groter, en hangen alle bloemen naar beneden. Dan moet de traan er nog uit komen. Het is een vaste plant, dus ze komen elk jaar terug (al knagen de woelmuizen er ook nog weleens aan). De plant doet het goed in lichte tot halfschaduw.

Tranend hart heeft steun nodig

Omdat het een zwakke plant is, kun je er het beste voor zorgen dat je vlak naast tranend hart ook andere planten hebt staan als steun. Ook kun je ervoor kiezen om plantenringen om je tranend hart te zetten. Als de plant is uitgebloeid, valt hij namelijk een beetje weg. Snoei de uitgebloeide stengel weg, dat is mooier. Het blad blijft wel even staan, maar is toch zwak. Dan nemen de planten in de buurt het weer over en heeft tranend hart even de ruimte om af te sterven.

Tranend hart dicentra spectabilis

Tranend hart is geen bolgewas, maar heeft een wortelknol. Hij wordt soms ook verkocht als wortel. Wij hebben alleen de variant met roze en wit, maar je hebt ze ook helemaal in het wit, of helemaal in het roze. Er bestaat ook een heel andere soort (Dicentra formosa), met andere eigenschappen. Deze soort is ook zwak, maar wel gemakkelijker te vermeerderen.

Dicentra formosa regelmatig opnieuw opnemen

Dicentra formosa kwijnt na enkele jaren als het ware weg, terwijl je Dicentra spectabilis jaren op dezelfde plek kunt laten staan. De formosa moet je op een gegeven moment echt opnieuw opnemen. Dat houdt in dat je de plant uit de grond haalt, de grond omspit met mest en de plant weer bij elkaar raapt en inplant. Dan zul je zien dat de plant het jaar erop veel mooier is.

Tranend hart dicentra spectabilis

Bemesten

Tranend hart heeft een voedzame grond nodig. Je moet hem dus regelmatig compost en gedroogde koemest geven. Maar omdat het dus een kwetsbare plant is, is hij ook gevoelig voor te veel mest – en kan hij er zelfs door afsterven. Maak dus een geultje om de plant heen waarin je de mest doet. Op die manier ontstaat er een beetje afstand tussen de wortel en de mest en zal de wortel niet direct in aanraking komen met de mest. In het vroege voorjaar geef je een handje mest, en verder zal tranend hart het jaar probleemloos doorkomen.

Heb jij ook tranend hart in je tuin? Wat vind je van de plant?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*