Geranium macrorrhizum ooievaarsbek

Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum): ideaal in schaduw én volle zon

Geranium macrorrhizum oftewel ooievaarsbek is een sterke en stevige plant, die goed bestand is tegen droogte. Hij doet het goed in de schaduw, maar kan ook in de volle zon staan.

Omdat de plant mooi dicht groeit, laat hij geen ruimte over voor onkruid. Dat maakt hem een ideale bodembedekker. En daarbij komt dan ook nog dat hij prachtige bloemen heeft!

De uitgebloeide bloem lijkt op een ooievaarsbek

In mei en juni is deze geranium overladen met witte of roze bloemen. Pas als de bloemetjes bijna zijn uitgebloeid, zie je waar de plant zijn Nederlandse naam aan te danken heeft. Het wordt een bolletje met een snavel: een ooievaarsbek.

Geranium macrorrhizum ooievaarsbek bloem

Geranium macrorrhizum combineert goed met andere planten

De ooievaarsbek is goed te combineren met andere planten. Hij woekert niet overal doorheen en daarnaast heeft hij weinig onderhoud nodig. Het is wel goed om na een jaar of 7 de planten eens uit de grond te halen, te scheuren, de grond te bemesten en de plant opnieuw te planten.

Geranium macrorrhizum ooievaarsbek2

Deze geranium heb ik op sommige plekken al 20 jaar staan, zonder problemen. Hij komt elk voorjaar weer boven. Ik geef alleen af en toe een beetje organische mest.

 

9 Comments

  1. helemaal mijn ervaring. Heb deze plant ook al bijna 20 jaar staan (halfschaduw); doet het niet alleen prima, maar heeft zich zelfs naar achteren, naar de schaduw, uitgebreid. Niets aan gedaan: niet gescheurd, niet bemest. Staat in redelijk vruchtbare (? zwarte) zandgrond. Mijn andere twee geraniums, sanguineum en endressii, doen het in verhouding minder: De eerste begint pas de laatste jaren te floreren, de endressii is alleen maar achteruit gegaan.

    • Ha Tjeerd, als je na de bloei de uitgebloeide bloemen direct verwijdert, zal de plant zich niet zo massaal uitzaaien. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

  2. Staat hier ook zeker al 25 jaar mooi te wezen. Dit jaar is er echter langs 1 zijde een grote vlek ontstaan waar enkel nog bruine stengels te zien zijn met een enkel groen blaadje op komst. Langs de randen staat hij wel nog steeds groen, helaas moet ik hem daar elk jaar wat intomen. Is dat verloren? Moet ik hem verplaatsen ipv bijsnoeien aan de randen?

    • Hoi Heidi, je moet hem op den duur inderdaad een keer uit de grond halen. Bereid de grond goed voor, bemest hem en plant de nieuwe delen opnieuw in. Dan gaat het weer jaren goed. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  3. Hij staat er nu 2 jaar in en wordt ge hoog voor op de rand in de hoge border. Ik wil hem naar achteren plaatsen. Kan dat nu nog nu hij al knoppen heeft (hij is wel sterk)of toch maar later in het seizoen doen .

  4. Van mijn drie geraniums: macrorhyzum, endressii en sanguineum, doet de m. het verreweg het beste, en dat sinds 20 jaar. Heeft zich sterk uitgebreid (de andere helemaal niet), en wel naar de schaduw toe. Neemt nu 3x de oppervlakte in van indertijd. En heel mooi: heeft zich gevestigd aan de voet van een regenpijp, met heel weinig grond dus, waar hij nu een prachtige, rijke krans vormt. Ideale plant!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*