Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum): ideaal in schaduw én volle zon

Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum): ideaal in schaduw én volle zon

Geranium macrorrhizum oftewel ooievaarsbek is een sterke en stevige plant, die goed bestand is tegen droogte. Hij doet het goed in de schaduw, maar kan ook in de volle zon staan.

Omdat de plant mooi dicht groeit, laat hij geen ruimte over voor onkruid. Dat maakt hem een ideale bodembedekker. En daarbij komt dan ook nog dat hij prachtige bloemen heeft!

De uitgebloeide bloem lijkt op een ooievaarsbek

In mei en juni is deze geranium overladen met witte of roze bloemen. Pas als de bloemetjes bijna zijn uitgebloeid, zie je waar de plant zijn Nederlandse naam aan te danken heeft. Het wordt een bolletje met een snavel: een ooievaarsbek.

Geranium macrorrhizum ooievaarsbek bloem

Geranium macrorrhizum combineert goed met andere planten

De ooievaarsbek is goed te combineren met andere planten. Hij woekert niet overal doorheen en daarnaast heeft hij weinig onderhoud nodig. Het is wel goed om na een jaar of 7 de planten eens uit de grond te halen, te scheuren, de grond te bemesten en de plant opnieuw te planten.

Geranium macrorrhizum ooievaarsbek2

Deze geranium heb ik op sommige plekken al 20 jaar staan, zonder problemen. Hij komt elk voorjaar weer boven. Ik geef alleen af en toe een beetje organische mest.

 

3 Comments

  1. Albert Belmer

    helemaal mijn ervaring. Heb deze plant ook al bijna 20 jaar staan (halfschaduw); doet het niet alleen prima, maar heeft zich zelfs naar achteren, naar de schaduw, uitgebreid. Niets aan gedaan: niet gescheurd, niet bemest. Staat in redelijk vruchtbare (? zwarte) zandgrond. Mijn andere twee geraniums, sanguineum en endressii, doen het in verhouding minder: De eerste begint pas de laatste jaren te floreren, de endressii is alleen maar achteruit gegaan.

  2. Bij mij gaat deze plant mijn hele tuin (35m2) door, inclusief het gazonnetje. Is hier ook iets tegen te doen?

    • Ha Tjeerd, als je na de bloei de uitgebloeide bloemen direct verwijdert, zal de plant zich niet zo massaal uitzaaien. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*