orchidee phalaenopsis

Orchideeën: zo verzorg je ze

Er is één soort plant waar ik niet zoveel mee heb, en dat zijn orchideeën. Toch krijgen we heel vaak de vraag hoe je deze in leven kunt houden. En omdat ik wel een paar orchideeën onder mijn hoede heb, kan ik je wel wat tips geven.

orchidee phalaenopsis

Water geven

Orchideeën leven van oorsprong in het oerwoud: ze groeien op planten of bomen en halen hun voeding uit het vocht. Een oerwoud is immers heel vochtig. Geef je orchideeën echter water in de pot waar ze in staan, dan rotten de wortels weg. Daarom moet je ze water geven in een bak, zodat de wortels erna weer kunnen aandrogen.

Doe dit één keer per week en zet de orchidee met zijn plastic binnenpot in een ruime bak vol water; de pot moet voor meer dan de helft in het water staan. Laat je orchidee zeker een half uur ‘drinken’ voordat je hem weer in zijn sierpot zet. Eens per twee weken doe je voeding door het water in de bak. Gebruik hiervoor speciale orchideeënvoeding die je bij tuincentra kunt kopen.

orchidee phalaenopsis

Zet een orchidee niet in potgrond, maar in speciale orchideeëngrond. Dit bestaat uit boomschors. De wortels van een orchidee zijn niet zoals de wortels van andere planten; ze zitten vaak los in een pot. Dat is prima, daar hebben ze genoeg aan.

Stengel afknippen

Nadat de plant uitgebloeid is en de laatste bloemen eraf zijn, knip ik een deel van de stengel af. Ongeveer de helft. Dan heb je de kans dat uit dat gedeelte van de stengel nog weer een nieuwe bloemstengel komt en hij opnieuw gaat bloeien. Maar meestal komt een bloeistengel van onderuit het blad – waar het blad ontspringt.

orchidee bloemstengel
Hier komt een nieuwe bloemstengel uit de oude stengel.

Vensterbank is misschien niet de beste plek

Zet je orchidee niet in de volle zon. Het kan wel, maar is niet optimaal voor de plant. Het beste is de namiddagzon. Heb jij je orchidee dus in de vensterbank staan, kijk dan eens of dit wel de beste plek is.

Niet verpotten, wel nieuwe grond

Orchideeën hoef je niet te verpotten. Wel is het verstandig om na ongeveer vier jaar de schors eruit te halen en te vervangen door helemaal nieuwe. Ook kun je kiezen voor speciale orchideeënpotten. Deze zijn van doorzichtig plastic. Hoewel je deze meestal wel in een sierpot zet, is er vaak wel wat ruimte tussen de pot en de binnenpot over. Hierdoor kan er (een beetje) licht bij de wortels komen.

orchidee doorzichtige pot
De orchidee op de foto: Phalaenopsis.

19 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*