orchidee phalaenopsis

Orchideeën: zo verzorg je ze

Er is één soort plant waar ik niet zoveel mee heb, en dat zijn orchideeën. Toch krijgen we heel vaak de vraag hoe je deze in leven kunt houden. En omdat ik wel een paar orchideeën onder mijn hoede heb, kan ik je wel wat tips geven.

orchidee phalaenopsis

Water geven

Orchideeën leven van oorsprong in het oerwoud: ze groeien op planten of bomen en halen hun voeding uit het vocht. Een oerwoud is immers heel vochtig. Geef je orchideeën echter water in de pot waar ze in staan, dan rotten de wortels weg. Daarom moet je ze water geven in een bak, zodat de wortels erna weer kunnen aandrogen.

Doe dit één keer per week en zet de orchidee met zijn plastic binnenpot in een ruime bak vol water; de pot moet voor meer dan de helft in het water staan. Laat je orchidee zeker een half uur ‘drinken’ voordat je hem weer in zijn sierpot zet. Eens per twee weken doe je voeding door het water in de bak. Gebruik hiervoor speciale orchideeënvoeding die je bij tuincentra kunt kopen.

orchidee phalaenopsis

Zet een orchidee niet in potgrond, maar in speciale orchideeëngrond. Dit bestaat uit boomschors. De wortels van een orchidee zijn niet zoals de wortels van andere planten; ze zitten vaak los in een pot. Dat is prima, daar hebben ze genoeg aan.

Stengel afknippen

Nadat de plant uitgebloeid is en de laatste bloemen eraf zijn, knip ik een deel van de stengel af. Ongeveer de helft. Dan heb je de kans dat uit dat gedeelte van de stengel nog weer een nieuwe bloemstengel komt en hij opnieuw gaat bloeien. Maar meestal komt een bloeistengel van onderuit het blad – waar het blad ontspringt.

orchidee bloemstengel
Hier komt een nieuwe bloemstengel uit de oude stengel.

Vensterbank is misschien niet de beste plek

Zet je orchidee niet in de volle zon. Het kan wel, maar is niet optimaal voor de plant. Het beste is de namiddagzon. Heb jij je orchidee dus in de vensterbank staan, kijk dan eens of dit wel de beste plek is.

Niet verpotten, wel nieuwe grond

Orchideeën hoef je niet te verpotten. Wel is het verstandig om na ongeveer vier jaar de schors eruit te halen en te vervangen door helemaal nieuwe. Ook kun je kiezen voor speciale orchideeënpotten. Deze zijn van doorzichtig plastic. Hoewel je deze meestal wel in een sierpot zet, is er vaak wel wat ruimte tussen de pot en de binnenpot over. Hierdoor kan er (een beetje) licht bij de wortels komen.

orchidee doorzichtige pot
De orchidee op de foto: Phalaenopsis.

19 Comments

 1. Vorig jaar heb ik mijn orchidee gesnoeid. Nu groeit er uit een stengel een nieuwe stengel met bloemknoppen. Maar uit de andere stengel groeit niets.
  Hoe kan dit en kan ik er iets aan doen?
  Bedankt alvast!

  • Hoi Karin,

   Het is niet altijd gezegd dat er een nieuwe stengel uitloopt bij de oude stengel. Dat moet je zien als een bonus. Meestal groeien ze van onderen uit. Gebeurt dat? Dan is het een teken dat je plant het heel goed doet. Zolang de gesnoeide stengel groen blijft, is er altijd nog een kans dat er weer een nieuwe stengel uitgroeit. Dat kan ook na twee jaar. Slapende stengels kunnen ook wakker worden! Wordt de stengel echter geel, dan kun je hem het beste wegknippen.

   Succes met je orchidee!

 2. Wat doe je in de winter als de plant uit gebloemde is blijf je het dan om de week een waterbadje geven met voeding om de maand en blijft hij staan op zij vertrouwde plaats
  Mag ik hem ook verzette
  Dank u op voor daad
  Groetjes Ria

  • Hoi Ria, ook in de winter kan een orchidee nog bloeien. Bloeit jouw orchidee niet? Geef de plant dan de helft minder voeding. Geef hem wel trouw elke week een waterbadje. In maart kun je dan weer volop voeden. Succes!

 3. Na het afknippen lukt het steeds om nieuwe bloemen te krijgen, maar er komen ook veel nieuwe wortels bij, kun je er een aantal gewoon afknippen?

  • Hoi Frieda, uitgedroogde wortels (die kun je als het ware platdrukken) hebben geen functie meer, en kun je dus zonder problemen afknippen. Dikkere wortels kun je beter niet afknippen, want die doen hun werk nog. Maar het is niet nodig om wortels af te knippen! Groetjes, Albert Jan en Linda

 4. Goedemiddag ik heb een vraag over mijn orchidee de planten staan in de vensterbank en nu is de
  vensterbank helemaal kleverig maar ook de plant is kleverig wat kan ik daar aan doen????

  • Hoi C., hier hebben wij nog niet vaak van gehoord bij orchideeën. Het is vrijwel zeker luis. Dompel de plant een paar keer flink onder en spuit daarna de bladeren zo schoon mogelijk, eventueel met zeepwater. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  • Hoi A., dat kan betekenen dat de plant te veel vocht en/of te veel voeding krijgt. Houd daar dus rekening mee. Het gele blad kun je weghalen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

   • ik heb een vraag 1 van mijn mooie bloeiende tak is afgeknakt nu heb ik hem in het water gezet in de hoop dat het wortels geeft kan ik hem dan opnieuw planten

    • Hoi Gonny, we durven niet te zeggen dat er dan wortels aankomen. Het is in ieder geval het proberen waard! Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 5. Goedenavond. Ik heb een orchidee waarvan een aantal bladeren gelig en donker worden aan de punt. Lijkt erop dat ze gaan afsterven. Waar komt dit door? Teveel water krijgt ie niet, misschien soms te weinig. En ik heb m een tijdje beneveld, ik las dat dit ook niet goed is. Laatste weken overigens ook niet meer gedaan maar misschien zijn dit de naweeën. Input en andere visies zijn welkom. Bvd!

  • Hoi Nicole, wij zetten de orchideeën eens per week een half uur in een diepe schotel met water. Het overtollige water kan weg en je zet de plant terug in de pot. Om de week doen we voeding bij het water. Deze planten kunnen inderdaad goed tegen weinig water, daar zal het niet aan liggen. Heb je onlangs de plant op een andere plek gezet? Groeten, Albert Jan en Linda

 6. Hallo,
  Mijn orchidee die ik nog maar pas 2 weken heb zit vrij los in de pot en gaat hangen omdat ie topzwaar is.
  Wat kan ik daar aan doen. Het is een wilde orchidee zonder stokken…
  Dank je wel vast!

  • Hoi Edith, het is verstandig om dan zelf stokken in de pot te zetten en de plant vast te zetten. Zo kan de orchidee weer mooi recht komen te staan. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*